Мотиви към решение  №215 от  25.05.2015г., постановено по НАХД №326/2015г. на РРС.

Производството е по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Съставен е акт за административно нарушение /спортно хулиганство/ за извършена в гр.Разград от М.Л.Р. ***    непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 15.05.2015г. около 20.15 часа в гр. Разград на стадион “Лудогорец Арена”, находящ се на ул. Васил Левски №34, същият  като зрител в сектор “1” на футболната среща между отборите на ПФК “Лудогорец” и ПФК “Локомотив” гр. София, извършва противообществена проява, нарушаваща обществения ред на спортния обект, изразяваща се в умишлено използване на забранени предмети – възпламеняване на един брой пиротехническо изделие на входа за зрители между блок №2 и блок №3 на сектор “1” /трибуна Моци/.

Нарушителят   не дава обяснения,  но заявява, че признава фактическата обстановка, изложена в акта. Изразява съжаление за случилото се.  

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на писмените обяснения  на свидетеля М. Иванов, който изнасят именно тази фактическа обстановка отразена в съставения акт. В този смисъл са и изготвените справки от полицейски служители. Самият нарушител също е дал писмени обяснения в които признава тези обстоятелства. При порвеждането на футболната среща на процесната дата на градския стадион в гр. Разград  нарушителят Р.  е извършил една недопустима проява – хвърлил е на земята, в близост до публиката пиротехническо изделие – възпламенена пиратка. По делото няма данни които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства по делото, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Така с деянието  си  нарушителят  М.Р. е   нарушил обществения ред, държал се е възмутително  и непристойно, проявил е брутално незачитане на обществените порядки.  Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява административно нарушение – противообществена проява /спортно хулиганство/ по смисъла на чл. 21 от ЗООРПСМ и подлежи на санкция по чл.25, ал.1  от същия нормативен акт. По време на провеждането на самото спортно мероприятие нарушителят е възпламенил пиротехническо изделие на входа за зрители на сектора на стадиона. Проявата му е  недопустима и съответно наказуема.

При определяне на наказанието  на  нарушителя съдът отчита като отегчаващо обстоятелство това, че същият е с не добри характеристични данни, видно от приложената му характеристика.   В полза на нарушителят следва да се отчете, че същият признава деянието си и изразява съжаление за случилото се. Поради това съдът намира, че наказанието на нарушителя Р.  следва да бъде определено по по-леката  алтернатива по чл.25, ал.1 от ЗООРПСМ, а именно глоба, но в размер надхвърлящ минималния размер по закона, като в случая съдът намира за справедлив размера от 300лв.

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: