Р Е Ш Е Н И Е

Номер 186                                          28.05.2015 г.                         гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                               състав

На тринадесети май                                                две хиляди и петнадесета година  

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

секретар   Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№2029 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

           

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Б.А.Х., ЕГН ********** с адрес *** и М.В.Х., ЕГН ********** *** с акт за граждански брак 1/21.07.2004 г. в с.Ломци, общ. Попово, обл.Търговище поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО на осн. чл.49  от СК.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете С. М. Х., ЕГН ********** на майката Б.А.Х., ЕГН ********** с адрес *** и определя местоживеенето на детето при нея, като на бащата М.В.Х., ЕГН ********** *** определя РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00 часа в събота до 15,00 часа в неделя и 20 дни през лятната ваканция, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката, както и половината от дните на Коледната и Великденската ваканция.

            ОСЪЖДА М.В.Х., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете С. М. Х., ЕГН **********, действаща чрез своята майка и законен представител  Б.А.Х., ЕГН ********** с адрес *** ежемесечна парична издръжка в размер на 85 лв. /осемдесет и пет лева/, считано от 18.12.2014 г. ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства, които водят до изменение или прекратяване на издръжката.

            ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака Б.А.Х., ЕГН **********  да носи предбрачното си фамилно име И.

            ПРЕДОСТАВЯ семейното жилище, находящо се в гр.Разград, ул.”*****”, №** за съвместно ползване от М.В.Х., ЕГН ********** и Б.А.Х., ЕГН **********.

            ОСЪЖДА М.В.Х., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса 35 лв./тридесет и пет лева/ за иска за развод и 122,40 лв. /сто двадесет и два лева и четиридесет стотинки/ държавна такса върху размера на издръжката.

            ОСЪЖДА Б.А.Х., ЕГН ********** с адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса 10 лв./десет лева/ за иска за развод.        

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                   

                    

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: