Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  203                            01.06.2015  г.               гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 28.05.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:     Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 507 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между М.В.С., ЕГН **********,  с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес *** и Н.П.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** на 24.05.2003г. в гр. Разград, с акт № 51, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1. Упражняването на родителските права върху родените от брака малолетни деца Б. Н. С., ЕГН **********, род. на ***г. и В. Н. С., ЕГН **********, род. на ***г. се предоставят на майката М.В.С., ЕГН **********, а на бащата Н.П.С., ЕГН ********** се определя режим на лични отношения и свиждане както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от 18 ч. в петък до 17 ч. в неделя и един месец през лятото, когато това не съвпада с годишната отпуска на майката; бащата може да взема децата и по друго време, след предварително съгласие на майката.

3. Бащата Н.П.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ще заплаща месечна издръжка за детето Б. Н. С., ЕГН **********, род. на ***г. в размер на 100 лв. и за детето В. Н. С., ЕГН **********, род. на ***г. в размер на 90 лв., чрез тяхната майка и законен представител М.В.С., считано от 15.03.2015 г., ведно със законната лихва, до настъпване на обстоятелства за нейното изменение или прекратяване.

4. Поставя в дял на Н.П.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** лек автомобил марка ФИАТ БРАВА с рег. № ****, ХЕТЧБЕК, рама № ***, НОМЕР НА ДВИГАТЕЛЯ ****. Застрахователната стойност на автомобила е 260.00 лв. / двеста и шестдесет/ лева.

5. За уравнение на дела от лекия автомобил представляващ съпружеска имуществена общност Н.П.С. е изплатил на М.В.С. сумата от 130.00 лв./ сто и тридесет/ лева.

6. Страните заявяват, че нямат спор за движими вещи, придобити по време на брака, тъй като същите са поделени доброволно и М.В.С., ЕГН ********** ще получи поделените вещи от Н.П.С., ЕГН ********** до датата на съдебното заседание.

7. Страните заявяват, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти, съпружеска имуществена общност.

8. Ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Р**, собственост на майката на мъжа се предоставя на Н.П.С., ЕГН **********.

9. След прекратяване на брака съпругата М.В.С., ЕГН ********** ще  възстанови фамилно си име от преди този брак  - Г.

10. След прекратяването на брака съпрузите няма да си дължат издръжка един към друг.

11.  Разноските по делото до постановяване на съдебното решение и окончателната държавна такса, която съдът ще определи с решението си ще се заплатят по равно от страните. Другите държавни такси, определени по Тарифата за д.т., които се събират от съдилищата по ГПК, се заплащат от страните, които ги дължат.

С така постигнатото споразумение страните заявяват, че уреждат личните и имуществени отношения помежду си за описаното имущество и в бъдеще никой не може да има каквито и да било претенции спрямо другия бивш съпруг за тези уредени отношения.

ОСЪЖДА М.В.С., ЕГН **********,  с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград  сумата:

-         20 лв. /двадесет лева/ представляваща държавна такса за прекратяването на брака,

-         2.60 лв. /два лева и шестдесет стотинки/ представляваща държавна такса за имуществените отношения.

-         15 лв. /петнадесет лева/ представляваща държавна такса за промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА Н.П.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата:

-         20 лв. /двадесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака,

-         2.60 лв. /два лева и шестдесет стотинки/ представляваща държавна такса за имуществените отношения.

-         136.80 лв. /сто тридесет и шест лева и осемдесет стотинки/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд –Разград само в частта за таксите и разноските в двуседмичен срок от връчването му на страните.

В останалата му част решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал. 5 ГПК.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: