Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  207                            01.06.2015  г.               гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 28.05.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:     Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 558 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Р.Н.Р., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и Н.П.Р., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, сключен на 30.05.2009г. в гр.  Разград, с акт № 66, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1.             Упражняването на родителските права на децата Н. Р. Р., ЕГН ********** и Ц. Р. Р., ЕГН ********** се предоставят на бащата Р.Н.Р., ЕГН **********.

2.             Местоживеене на детето Н. Р. Р., ЕГН ********** и Ц. Р. Р., ЕГН ********** се определят при бащата Р.Н.Р., ЕГН **********. Към момента на подписване на споразумението местоживеенето на бащата и децата е в Р Г. . При промяна на адреса по местоживеене на бащата и децата, в това число и на адрес в РБългария, бащата следва в седемдневен срок да уведоми майката и компетентните немски социални служби с изрично писмено уведомление.

3.             На майката Н.П.Р., ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с двете деца всяка първа и трета събота и неделя на месеца от 10 часа събота до 18 часа неделя, както и дните на великденските празници и три седмици през лятото, несъвпадащи с платения годишен отпуск на бащата.

4.             Н.П.Р., ЕГН ********** дължи ежемесечна издръжка на детето Н. Р. Р., ЕГН ********** по 150 евро месечно и на детето Ц. Р. Р., ЕГН  ********** по 100 евро месечно, която следва да заплаща до 10-то число на месеца, чрез техния баща и законен представител Р.Н.Р., ЕГН **********, считано от 01.04.2015 г. до настъпване на законови предпоставки за изменението или прекратяването й.

5.             Майката дава съгласие за пътувания на децата Н. Р. Р., ЕГН ********** и Ц. Р. Р., ЕГН ********** от Германия до Р България и обратно.

5. Бащата дава съгласие за пътувания децата Н. Р. Р., ЕГН ********** и Ц. Р. Р., ЕГН ********** от Германия до РБългария и обратно.

6. Семейното жилище, находящо се в РГ***, ползвано под наем и явяващо се собственост на трети за делото лица, се предоставя на бащата за срок от една година. Н. П. Р., ЕГН ********** не претендира и няма да претендира и занапред обезщетение за ползването на жилището.

7. Фамилното име на съпругата:

След развода съпругата ще продължи да носи брачното си фамилно име Р..

8. Издръжка между съпрузите:

Двамата съпрузи, са се споразумели, че след развода си няма да си дължат издръжка един на друг.

9. Разноските по делото ще се поделят по равно между страните.

ОСЪЖДА Р.Н.Р., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата:

-                 20 лв. /двадесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака,

-                 352.05   лв. /триста петдесет и два лева и пет стотинки/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка.

ОСЪЖДА Н.П.Р., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и съдебен адрес *** сумата 20 лв. /двадесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака.

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд –Разград само в частта за таксите и разноските в двуседмичен срок от връчването му на страните.

В останалата му част решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал. 5 ГПК.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: