Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  205                            01.06.2015  г.               гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 28.05.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:     Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 620 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл.50 от СК.

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между С.А.И., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и Е.И.И., ЕГН **********, с с постоянен и настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, сключен на 02.08.2003 г.  в гр.  Разград, с акт № 107, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО на род. права относно роденото от брака дете Д. Е. И. – ЕГН **********, родено на *** г., се предоставят на МАЙКАТА - С.А.И. – ЕГН **********.

2. МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето Д.Е. И. – ЕГН ********** се определя при неговата майка С.А.И. – ЕГН **********.

3. НА БАЩАТА Е.И.И. – ЕГН ********** се определя следния режим на лични отношения с детето Д.Е. И. – ЕГН **********: бащата ще има право да вижда и взема при себе си детето всяка първа и трета седмица в месеца от 17.00 ч.на петъчния ден до 12.00 ч.на неделния с преспиване, както и един месец през лятото, който не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

4. БАЩАТА Е.И.И. – ЕГН ********** ще заплаща на детето Д. Е. И. – ЕГН ********** действащо чрез своята майка и законен представител С.А.И. – ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 150.00 лв. считано от 01.03.2015 г. ведно със зак. лихва за всяка просрочено вноска до окончателното изплащане до настъпване на обстоятелства водещи да изменение или прекратяване на издръжката.

5. ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище находящо се на адрес гр. Разград, жк.********** се ПРЕДОСТАВЯ на С.А.И. – ЕГН **********.

6. СЛЕД прекратяването на брака съпругата С.А.И. – ЕГН ********** ще възстанови фамилното си име от преди този брак – Ч..

7. СТОРЕНИТЕ по гр. дело № 620/15 г.по описа на РРС разноски от страните остават за всяка една от тях така както са направени.

8. ОКОНЧАТЕЛНАТА държавна такса за прекратяването на гр. брак ще бъде заплатена изцяло от Е.И.И. – ЕГН **********.

9. СЛЕД прекратяването на гр. брак съпрузите няма да си дължат издръжка помежду си.

ОСЪЖДА Е.И.И., ЕГН **********, с с постоянен и настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата:

-                 40 лв. /четиридесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака,

-                 108  лв. /сто и осем лева/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка.

ОСЪЖДА С.А.И., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата 15 лв. /петнадесет лева/, представляващи държавна такса за предявения иск за промяна на фамилното й име.

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд –Разград само в частта за таксите и разноските в двуседмичен срок от връчването му на страните.

В останалата му част решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал. 5 ГПК.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: