Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 

Номер 249                    29.06.2015 г.        гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Разградският районен съд на 25.06.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:     Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 665 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Р  Е  Ш  И

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между С.Ш.И., ЕГН  **********, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес *** и М.  И.И., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, с акт за граждански брак № 11 от 01.11.1987 г. в с. Кривица, общ. Самуил, обл. Разград, поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, на осн. чл. 49  от СК.

ПОСТАНОВЯВА, че след прекратяване на брака, съпругата С.Ш.И., ЕГН  **********, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес ***, ще ВЪЗСТАНОВИ фамилното си име от преди този брак – САДЪК, на осн. чл. 53 СК.

ОСЪЖДА М.  И.И., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАЩА на детето си Т. М.И., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес *** ежемесечна парична издръжка в размер на 195 лв. /сто деветдесет и пет лева/,  за периода от 15.04.2015г. до 19.06.2015г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи нейното изменяване или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 200 лв., като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА М.  И.И., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на детето си Т. М.И., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес ***, сумата от 2 340 лв. /две хиляди триста и четиридесет лева/, представляваща дължима издръжка за периода от 15.04.2014г. до 15.04.2015г., ведно със законната лихва, считано от 15.04.2015г., до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 2 400 лв., като неоснователен и недоказан.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на осн. чл. 242, ал.1 ГПК.

ОСЪЖДА С.Ш.И., ЕГН  **********, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес ***, със съдебен адрес *** ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград:

-              сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото,

-              сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляващи държавна такса за предявения иск промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА М.  И.И., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от:

-               25 лв. /двадесет и пет лева/ представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака,

- 93.60  лева /деветдесет и три лева и шестдесет стотинки/, представляваща дължима държавна такса върху уважения размер на иска за издръжка за минало време,

- 280.80 лева /двеста и осемдесет лева и осемдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху уважения размер на иска за издръжка за бъдеще време,

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

                                

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: