РЕШЕНИЕ

 

208,  16.06.2015г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На деветнадесети Май 2015 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 160 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от А.Н.М. ЕГН ********** ***, против НП № ***г. на Началник Сектор « ПП - КАТ « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл.102 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 300,00 лв.,  на основание чл.177, ал.1, т.3 от ЗДвП.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено, алтернативно размера на наложеното наказание да бъде намален до минималния, посочен в закона

В съдебното заседание, за жалбоподателят се явява процесуален представител, поддържа доводите изложени в жалбата,  моли процесното НП да бъде отменено.

Административнонаказващия орган не изпраща процесуален представител.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страната и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното: Като подадена в срок от надлежна страна и срещу акт, подлежащ на съдебно обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление № ***г. на Началник Сектор « ПП - КАТ « към ОДМВР – Разград, на жалбоподателя на основание чл. 177, ал.1 от Закона за движението по пътищата, за нарушение на чл.102 от ЗДвП, е наложено наказание глоба в размер на 300,00лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение с бл. № ***г. съставен от св. Д. А., за това, че на 06.01.2015г. около 10,30ч., в с. Костанденец, ул. „ Иван Вазов „ в близост до стопански двор, при разследване на ПТП с участие на л.а. „ Опел Астра „ с рег. № ***, се установява, че автомобилът е собственост на  Н. М. К., жив. гр. Р., който е баща на А.М. – ползвател на автомобила. Като упълномощен ползвател на автомобила е допуснал и предоставил управлението му на неправоспособната С.М.У. ЕГН **********, с която живеят заедно на един и същи адрес. В резултат на нарушението, неправоспособния водач У. причинява  ПТП с леки материални щети.

Пред РРС са разпитани като свидетели полицейските служител Д. А. и Св. Д., както и водача на другото МПС – П. П., които в показанията си обясняват, че АУАН е съставен при извършена проверка във връзка с възникнало ПТП, като процесния автомобил действително е бил управляван от неправоспособен водач.

По изложените факти не се спори, поради което съдът намира за установена фактическата обстновка отразена в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са нарушени процесуалните правила по ЗАНН. Същите не отговарят на императивните изисквания на закона – чл. 42, т.4 и чл. 57, ал.1, т.5. В акта и НП не е описано самото нарушение, нито конкретните обстоятелства, при които е извършено. Цитирана е текстовата част на разпоредбата на чл. 177, ал.1, т.3 ЗДвП, която гласи, че се наказва с глоба от 100 до 300 лв, собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответно свидетелство за управление, употребило е алкохол или друго упойващо вещество. В акта и НП, са вписани и двете хипотезите относно обстоятелството - че жалбоподателят допуска и предоставя лек автомобил на лице, което е неправоспособно. Изпълнителното деяние е описано в двете му хипотези «допуска» и «предоставя», които са алтернативни. Законът предвижда като наказуемо не само действието - фактическото предоставяне на автомобила на неправоспособно лице, но и бездействието - състоящо се в липса на такова, което да предотврати управлението на автомобила от неправоспособен. Съдът намира, че деянието описано по този начин, не е ясно и конкретно и за наказаното лице не става ясно, какво точно е обвинението, по което следва да се защитава, като по този начин е нарушено правото му на защита.

На следващо място, жалбоподателят е санкциониран като собственик на МПС-то, каквото качество в действителност не е имал, а евентуално е бил водач или упълномощен ползвател на същото. При проверката извършена от полицейските служители е бил представен регистрационния талон и е установено на място, че жалбоподателят не е собственик на процесния автомобил, в каквото качество му е наложено наказанието.

Поради изложените съображения, съдът намира, че и процесното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено на посочените основания, без спора да бъде разглеждан по същество.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

ОТМЕНЯВА НП № *** г. на Началник Сектор « ПП - КАТ « към ОДМВР – Разград, в частта, с която на П.Н.П. ЕГН ********** ***, за нарушение на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. Както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: