Мотиви към Решение №263 от 16.06.2015г., постановено по НОХД №315/2015г. по описа на Разградския районен съд .

    Разградска районна прокуратура е внесла  постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия С.И. ***  за това, че на 29.09.2014г. по път Е-70 /Русе-Варна/ в землището на с. Осенец, обл. Разград е управлявал МПС – лек автомобил “Фолксваген Пасат” с рег. №****, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №314/19.10.2012г.  на Началник на  РУ “Полиция” – гр. Две Могили ОД на МВР - Русе, влязло в сила на 15.01.2014г. за управление на моторно превозно средство  без да притежава съответно свидетелство за управление– престъпление  по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. 

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението.

Обвиняемият, редовно призован, не се явява и делото е разгледано в негово отсъствие на основание чл.378, ал.1 изр.2 от НПК.   

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият е роден на ***г***.  Същият е с основно образование, неосъждан, неженен.

Обвиняемият С.А. не е правоспособен водач на МПС и не притежава свидетелство за управление на МПС. На обвиняемия било наложено наказание по административен ред  за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление -  с Наказателно постановление №314/19.10.2012г.  на Началник на  РУ “Полиция” – гр. Две Могили ОД на МВР - Русе, влязло в сила на 15.01.2014г. обвиняемият е наказан за това, че на 03.01.2012г.  в с. Щръклево е управлявал МПС, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС.

На 29.09.2014г. свидетелите А. Зл. и Д. В. – служители на сектор ПП при ОД на МВР – Разград били назначени в наряд и контролирали пътното движение на изхода на с. Осенец в посока към гр. Русе. Около 15,10ч. на път Е-70 /Русе-Варна/ в землището на с. Осенец те спрели за проверка л.а. “Фолксваген пасат” с рег. №***, който извършил неправилна маневра. Свидетелите установили,      че автомобилът е управляван от обвиняемия С.А.. При проверката  същият не представил свидетелство за правоуправление на МПС и при извършена проверка в информационните системи на ОД на МВР – Разград свидетелите установили, че обвиняемият не притежавал свидетелство за управление на МПС и не бил правоспособен водач. За констатираното нарушение съставили на обвиняемия АУАН сер. Т №845/29.09.2014г.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана, като се позовава на показаниата на свидетелите от досъдебното производство и приложените писмени доказателствени материали. На разпита  на досъдебното производство обвиняемият също е признал виновността  си.  Изобщо относно фактите по делото спор не съществува, поради което и съдът счита изложените по-горе фактически обстоятелства за безспорно установени.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият С.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, тъй като   на  29.09.2014г. по път Е-70 /Русе-Варна/ в землището на с. Осенец, обл. Разград е управлявал МПС – лек автомобил “Фолксваген Пасат” с рег. №****, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №314/19.10.2012г.  на Началник на  РУ “Полиция” – гр. Две Могили ОД на МВР - Русе, влязло в сила на 15.01.2014г. за управление на моторно превозно средство  без да притежава съответно свидетелство за управление. На обвиняемия изобщо не е издавано СУМПС, поради което и същият не е имал право да управлява МПС. Въпреки това обаче той е управлявал такова при това след като вече бил наказан за идентично деяние по административен ред.  От субективна страна престъплението е извършено от обвиняемия с пряк умисъл – същият е съзнавал обществено опасния характер на деянието си   й въпреки това го е извършил.

При определяне на наказанието  на обвинаемия А. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до две години, деецът не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът намира, че обвиняемият не е лице  с висока степен на обществена опасност,  признал е вината си на досъдебното производство, поради което и наказанието му следва да се определи в размер  равен  на минималния. При това съдът намира, че на обвиняемия следва да се наложи административно наказание глоба в размер на 1000лв, като  този размер на санкцията според съда в случая е достатъчен за поправянето на дееца.  

Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                                                  

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: