МОТИВИ  към решение № 269 постановено по АНД № 317/ 2015г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК срещу С.А.А. ЕГН  **********  за това, че на 21.07.2014г. в  гр. Разград е управлявал МПС – л.а. марка „БМВ”  с рег.№ ***, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП № 2281/17.07.2013г. на Началника на РУ Полиция гр.Несебър при ОД МВР Бургас, влязло в сила на 09.08.2013г. за управление на МПС без съответното свидетелство за управление.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з. нарушителят А., редовно призован се явява лично. Не оспорва фактическите обстоятелства по делото, признава вината си, моли за определяне на админстративно наказание „глоба” в по – нисък размер.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор У., която поддържа предложението, като моли съда да определи адм. наказание „ глоба” в минимален размер.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият С.А.А. ЕГН  ********** роден на ***г. в гр. Исперих, български гражданин,  основно образование, неженен, работещ, неосъждан,  ЕГН  ********** , същият е неправоспособен водач и не притежава свидетелство за управление на МПС.

С наказателно постановление НП № 2281/17.07.2013г. на Началника на РУ Полиция гр.Несебър при ОД МВР Бургас, влязло в сила на 09.08.2013г., обв. С. А. бил наказан по административен ред за това, че управлявал МПС, без да притежава свидетелство за управление на  МПС.

Свидетелите Ал. З. и Н. И. – служители на сектор ПП към ОДМВР- Разград, на 21.07.2014г. в гр.Разград в междублоковото пространство до бл. *** в жк. „ Орел „ 23,00ч. спрели за проверка л. а. „БМВ”  с рег.№ ***. Установили, че  автомобила се управлявал от обв. С. А., след което полицейските служители му поискали, да представи свидетелството си за управление на МПС и останалите документи за автомобила. Обвиняемият им обяснил, че не притежавал СУМПС. Свидетелите извършили справка и установили, че обв. С. А. е неправоспособен водач. За констатираното нарушение св. Н. И. съставил АУАН с бл. № *** г.  

 Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК. На инкриминираната дата нарушителят умишлено е управлявал моторно превозно средство – л. а. „БМВ”  с рег.№ *** , без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е бил наказван по административен ред за същото такова нарушение с НП № 2281/17.07.2013г. на Началника на РУ Полиция гр.Несебър при ОД МВР Бургас, влязло в сила на 09.08.2013г. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото - обясненията на самия нарушител, дадени пред съда, показанията на свидетелите,  акта за установяване на адм. нарушение от 21.07.2014г., приложените в материалите по досъдебното производство НП

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и обв. С. А. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства –самопризнанието, както и отекчаващите отговорността обстоятелства -  наказанията му по административен ред, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000 лв. 

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: