Мотиви към решение  №226  от 01.06.2015г.,

      постановено по AНД №343/2015г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в с.Побит камък, общ.Разград от Г.З.Ш. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 18.05.2015г. около 14 ч, в хранителен магазин ЕТ “В. К” находящ се в с. Побит камък, , лицето Ш. отправя обидни думи към Я. Т. С., след което и нанася удар с отворена длан в областта на лицето.  С тези си действия грубо нарушава общоприетите норми на поведение на обществено място и буди възмущението на свидетелката очевидец на деянието”.

Нарушителят, в съдебно заседание дава обяснения, не отрича да е закачил с върха на пръстите си Я., която била в магазина, но тя  тръгнала да се бие с него, като преди това се заяждала, без да си спомня думите и. По това време било около 20,30 ч пиел втората си ракия.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина отръзен в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителя в с.з. писмените обяснения  на свидетелите Я. Т. С., К. В. К., протокол за предупреждение, относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

Нарушителят Ш. на 18.05.2015г. се отбил в хранителен магазин в с.Побит камък, където седнал на маса, като си поръчал ракия. Там била и Я. С. от с.с. Двамата разговаряли, като в един момент нарушителят Ш. посегнал и с върха на пръстите си я ударил по лявата буза. Свидетел на това била К. К.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на свидетелите по преписката, протокол за предупреждение, съставения акт. Обясненията на нарушителя в с.з. не противоречат на останалите доказателства, относно  обстоятелството, че е ударил Я. С. в магазина на селото, поради което съдът ги кредитира. Не се събраха доказателства да е бил предизвикан, нито пък да е отправял  обидни думи.

Така с деянията  си, Г.З.Ш. е нарушил обществения ред, след като е бил в нетрезво състояние в магазина в с.Поби камък на 18.05.2015г., се е държал възмутително  и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и присъстващите там - в частност към Я. Т. С., като без причина я ударил по лицето. Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Предвид събраните доказателства съдът намира, че допуснатото нарушение на обществения ред не е с дотолкова висока обществена опасност, поради което по-удачното наказание спрямо нарушителят от предвидените в УБДХ ще бъде “глоба”. Размерът на същата обаче следва да бъде в минималния такъв, а именно в размер на 100лв., като се има предвид възрастта на нарушителя, трудовата му ангажираност, дадените обяснения в с.з.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.    

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: