МОТИВИ към решение №  243   от 09.06.2015 г., постановено по НАХД №362/2015 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от  П.С.К. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на  08.06.2015 г. в гр.Разград.

            Нарушителката К. признава, че е влязла в пререкание със съседа си И. И., че е насочила нож срещу него, при което е наранила съпругата му К. И.. Като причини за това свое поведение сочи обстоятелството, че И. за втори път разрушавал градинката, изградена от нея пред блока.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   П.К. и И. И. живеят в един жилищен блок. Пред блока К. е азработила част от древната площ и е засадила цветя. През 2014 г. докато отсъствала градинката й била унищожена. Друг съсед й казал, че това е дело на И.. През 2015 г. К. отново разработила градинката, но отново някой я унищожил. Това много я разстроило, нервите й се обострили, скарала се с И., извадила джобното ножче, което носела в чантата си и докато го размахвала пробола ръката на съпругата на И., която се опитала да го защити.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя и  обясненията пред полицията на свителите В. Д., Р. Ц., И. И., К. И..

            Нарушителката е пенсионер, със 100% нетрудоспособност, определена от ТЕЛК. Не е осъждана и не е криминално проявена.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителят е предизвикал възмущението на гражданите, които са били в междублоковото пространство. В случая деянието е със сравнително  висока обществена опасност, тъй като има използване на хладно оръжие. Обществената опасност на нарушителката е ниска, тъй като същата не е осъждана и е с добри характеристични данни.

            При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете високата обществена опасност на деянието и ниската обществена опасност на дееца и най-вече възрастта и здравословното му състояние и счете, че следва да наложи по-лекото от двете наказания – ГЛОБА в размер над минималния и под средния, а именно 200 лв.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: