Р Е Ш Е Н И Е

№ 222/06.07.2015 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на осми юни, две хиляди и петнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Д.Д.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 423 по описа за 2015 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

               Производството е по чл.549 от ГПК.

            Постъпила е молба от Е.С.И. и А.М.М.,***, с която настояват съда да постанови решение, с което да обяви смъртта на баща им С. М.К. с регистриран последен постоянен  адрес ***, като въз основа на решението община Разград да състави акт за смърт. Твърдят, че последното известие за баща им е от 01.10.1992г., когато той е тръгнал да се прибира от РТурция, където той е бил на гости.

            Ответникът-община Разград, заявява в писменото си становище, че молбата е неоснователна и следва да се отхвърли пред вид разминаване на твърдените обстоятелства в настоящото производство и тези твърдяни по гр.д.№1529/2013г. по описа на РРС, по което първата молителка е искала по реда на чл.542 от ГПК да се признае за установено, че баща й е починал на 01.01.1996г. в РТурция.

            Районна прокуратура Разград, редовно призована, не изпраща представител и не дава заключение по молбата.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представеното заверено копие от удостоверение за семейно положение изх.№051/27.01.2015г. на кметство с.Дянково, община Разград на С. М.К. с ЕГН-********** е вдовец и двамата молителите са негови деца, дъщеря и син. Съгласно у-ние №50/27.01.2015г. на кметство с.Дянково, община Разград, С. К. е вписан в регистъра на населението на български граждани в с.Дянково, има активен регистрационен картон и няма данни да е освобождаван от българско гражданство. Видно от показанията на разпитания по делото свидетел, който живее в с.Дянково, в една махала с К., през м.февруари 1992г. С. е отишъл на гости на сина си в РТурция. Гостувал е на сина си 3-4 месеца, на 01.10.1992 г. той е тръгнал обратно за България и „изчезва и повече следа няма от него”.

            Пред РРС през м.септември 2013г. по молба на дъщерята Е.С.И. е образувано гр.д.№1529/2013г. по реда на чл.542 от ГПК. Молителката е настоявала да се приеме за установено, че смъртта на баща й С. М.К. е настъпила на 01.01.1996г. в РТурция.  С определение посоченото гр.дело е прекратено, поради непредставяне на документ от компетентните органите на чуждата държава по смисъла на чл.548 от ГПК. Молбата е подписана от пълномощник, който в обстоятелствената част е пресъздал издаденото от кметството у-ние №710/1009.2013г. в което е записано „по сведение от близки, С. М.К. е починал в Турция на 01.01.1996г.”

            Молбата по настоящото дело е подписана лично от дъщерята и сина на С. К. Това са неговите близки, за които се предполага, че най-добре знаят и са в течение от кога са последните сведения за техния баща и пред вид непосредствено депозираните показания на свидетеля в настоящото производство съдът приема, че С. М.К. е в неизвестност от 01.10.1992г. Не се установяват вести от него и за него в продължение на повече от пет години, затова К. следва да се счита за изчезнал по смисъла на чл.549 от ГПК и да се обяви неговата смърт. На основание чл.551 от ГПК община Разград въз основа на решението следва да състави акт за смърт на изчезналия.

            Ето защо съдът като съобрази разпоредбите на чл.14 и чл.16 ал.2 от ЗЛС

                                         

                                                  Р Е Ш И  :

 

            ОБЯВЯВА смъртта на С. М.К. с ЕГН-**********,*** на 14.06.1912г., от мъжки пол, с българско гражданство, с последен постоянен адрес:***, като приема, че е починал на 01.10.1992г., вследствие изчезването му и РАЗПОРЕЖДА на община Разград да състави акт за смърт, като това се отбележи и в регистрите за населението.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на молителителите, община Разград и РП-Разград.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: