Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   

                                     №232, 15.07.2015г., гр.Разград.

 

                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                     състав

на шестнадесети юни                                            две хиляди и петнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Г.М.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 641/2015г. по описа на РРС:

 

            Исковете са с правно основание чл.288 ал.12 КЗ във вр. с чл.45 ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от Гаранционен фонд, с която моли съда да осъди ответника да заплати му сумата от 6090.92лв, обезщетение за имуществени вреди по л.а., ведно със законната лихва върху главницата, считано от предявяването на иска до окончателното й изплащане, както и разноските по делото. Ищецът твърди, че на 05.12.09г., управлявайки л.а.Рено  Клио с ДК№ *** в тъмната част на денонощието, при мокра настилка, при приближаване на кръстовище не е предприел навреме маневра спиране зад спрелия на кръстовището на червен сигнал л.а.Ситроен Берлинго с ДК№ ***, собственост на  немски гражданин. Ответникът е управлявал л.а. без сключена валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност.“ Националното бюро на българските автомобилни застрахователи е възстановило на Бюро Ш. Германия изплатената щета от 3114.24евро. ГФ е поканил ответника да възстанови сумата, но без успех.

          Ответникът П.Н.Г. оспорва иска по размер, като твърди, че изплатеният размер на щетата е значително завишен.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 05.12.09г., около 02.20ч. в гр.Бремен, Германия ответникът управлявайки л.а.Рено  Клио с ДК№ *** в тъмната част на денонощието, при мокра настилка по ул. Бисмаркщрасе, при приближаване на кръстовище не е предприел навреме маневра спиране зад спрелия на кръстовището на червен сигнал л.а.Ситроен Берлинго с ДК№ ***, собственост на  немския гражданин Ф.Е. Ответникът е управлявал л.а. без сключена валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност.“ Националното бюро на българските автомобилни застрахователи е възстановило на Бюро Ш. Германия изплатената щета от 3114.24евро. ГФ е поканил ответника да възстанови сумата, но без успех. Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Исковете са основателни.

              Съгласно разпоредбата на чл.288 ал.12 КЗ, след изплащане на обезщетение по ал.1 и 2 на чл.288, ГФ встъпва в правата на увреденото лице до размера на платеното и разходите за определяне и изплащане на обезщетението. Ищецът е представил писмени доказателства за всички факти, за които носи доказателствената тежест. По делото е безспорно установено, че именно виновното поведение на ответника е причина за ПТП, при което л.а.Ситроен Берлинго с ДК№ ***, собственост на  немския гражданин Ф.Е. е увреден. Ф.Е. е имал валидна застраховка в Бюро Ш.. Немският застраховател е оценил щетите по л.а. на 2618.64евро, на базата на представените му фактури о оценка, като е направил още разходи за 424.93евро. Тези суми са изплатени на Бюро Ш. от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Последното освен горните суми е направило разноски и за 70.67евро, които също претендира от ответника. НББАЗ е предявило претенция за възстановяване на изплатено обезщетение пред ищеца. Ищецът е я изплатил на 06.04.2010г., като по този начин е встъпил в правата на увреденото лице.  

           Ответникът дължи обезщетение за забава от датата на предявяването на иска-06.04.15г. до окончателното й изплащане.  

            Предвид основателността на иска, основателна е и претенцията за заплащане на разноски от 243.64лв. е основателна.

            По изложените съображения съдът

 

                                                   Р    Е    Ш    И    :

 

            ОСЪЖДА П.Н.Г. ***, ЕГН ********** да заплати на Гаранционен фонд гр.София, ул.”Граф Игнатиев”№*** ет.***, представляван от изп.директор Б. И. М. от 6090.92лв./шест хиляди и деветдесет лева и деветдесет и две стотинки/, изплатено обезщетение за имуществени вреди и ликвидационни разноски, считано от 06.04.2015г. до окончателното й изплащане и разноски в размер на 243.64лв./двеста четиридесет и три лева и шестдесет и четири стотинки/.           Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: