Р Е Ш Е Н И Е

             Номер 236                                01.07.2015 г.                                               гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На      седемнадесети юни                                                    две хиляди и петнадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар     Г.М.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията гр.д. №764/2015 г.

 

 

          Производството е с правно основание  чл.143 и чл.149 от СК.

            Депозирана е искова молба, с която е предявен иск от  М.С.М., действаща чрез своята майка и законен представител Х.С.М. срещу С.М.Р. за заплащане на ежемесечна парична издръжка в размер на 150 лв., считано от 27.04.2014 г. Иска съдът да допусне предварително изпълнение на решението. В исковата молба се посочва, че родителите живеят разделени от две години и майката се грижи за детето с помощта на своите родители.

            Ответникът счита иска за допустим. Сочи, че би могъл да заплаща месечна издръжка в размер на 80 лв., но доходите му не позволяват заплащане на такава в искания от ищцата размер. Твърди, че е безработен от 2001 г.

            Предявеният иск е допустим, предвид съществуващата родствена връзка между страните.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   М.С.М. е родена на *** г. Нейни  родители са Х.С.М. и С.М.Р..

            Не се спори между страните, че родителите живеят разделени, като детето живее при майката и тя полага всички непосредствени грижи за него и му осигурява подслон.

            Майката не е представила доказателства за доходите си. Твърди, че работи в Германия и получава по 550 евро месечно. М. е ученичка в НУ в гр.Лозница и според представеното уверение редовно посещава учебни занятия. Ответникът е регистриран като безработен от 14.05.2015 г. В предходни години също има регистрация като безработен.

            При така установените фактически обстоятелства предявеният иск с правно основание чл.143 от СК е  частично основателен и доказан.  Според разпоредбата на чл.143 от СК всеки родител  е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за отглеждане на детето, като родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си, а минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата. Тъй като родителите са разделени и детето живее при майката, то единствената възможност бащата да участва в издръжката му е като заплаща определена сума. Същият не работи, но е трудоспособна възраст и би могъл да работи и да осигурява част от издръжката на детето. Съпоставяйки тези възможности на родителите с нуждите на детето, обичайни за възрастта му, както и обстоятелството, че и двамата родители нямат задължение за издръжка към друго дете, и нормативната уредба, Съдът счита, че за правилното отглеждане и развитие на детето са необходими 240 лв., от които 100 лв. следва да плаща ответника, а останалата част да бъде поета от майката. При това разпределяне на участието на двамата в издръжката съдът взе предвид разликата в доходите, както и обстоятелството, че на тази възраст са необходими много време и усилия, за да бъде обгрижвано детето.

            В останалата му част искът за издръжка следва да бъде отхвърлен, тъй като не бяха представени доказателства за конкретните доходи на ответника, които да му позволяват да заплаща издръжка в поискания размер.

            По отношение на иска за заплащане на издръжка за минало време, същият е основателен.Установено бе по делото, че раздялата между родителите е от преди м. април 2014 г., респ. ответникът признава, че не е участвал в издръжката през този период. Издръжката за минало време следва да е в горепосочените размери, тъй като няма различия в доходите и нуждите в едногодишния период.

            На основание чл.242 ал.1 от ГПК Съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението, а ответникът да бъде осъден да заплати по сметка на РРС държавна такса в размер на  144  лв.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :        

 

            ОСЪЖДА С.М.Р., ЕГН ********** с адрес *** ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете М.С.М., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Х.С.М., ЕГН ********** и двете с адрес *** ежемесечна парична издръжка в размер на 100  лв. /сто лева/, считано от 27.04.2015 г. до настъпване на предпоставки за изменение или прекратяване на издръжката и ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част до първоначално предявения размер като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

            ОСЪЖДА С.М.Р., ЕГН ********** с адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на малолетното си дете М.С.М., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Х.С.М., ЕГН ********** и двете с адрес *** ежемесечна парична издръжка в размер на 100  лв. /сто лева/ за минало време за периода 27.04.2014 г. – 27.04.2015 г. и ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част до първоначално предявения размер като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

            На основание чл.242, ал.1 от ГПК ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката.

ОСЪЖДА С.М.Р., ЕГН ********** с адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса  в размер на 144 лв.  /сто четиридесет  и четири лева / върху уважения размер на иска.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от   01.07.2015 г.

 

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: