Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 277, 24.07.2015г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На двадесет и трети Юни  2015 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.А.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 202 по описа за 2015                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от М. Ш. Х. ЕГН ********** ***  против  Наказателно постановление № 27/29.01.2014г. на  Началник Сектор „ ОП  „ при РУ „ Полиция „ – Разград,  с което за нарушение на чл.275, ал.2 от ЗМВР /отм./ му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 500.00 лева, на основание чл. 275, ал.1 от ЗМВР / отм. /.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.  По същество оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН, респективно в НП.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява представител, не заявява становище по жалбата.

Контролираща страна – РРП, редовно уведомени – не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 23.01.2014г. около 08,45ч. в гр. Разград, по време на провеждане на СПО с участието на служители от ОДМВР – Разград и РД „ АА „ – Разград, на пътя от с. Дянково зо гр. Разград, в близост до Старчески дом, полицейският служител Д. Ал. след подаден сигнал от служители на РД „ АА „ – Разград, застанал по средата на пътя и когато към него приближил лек автомобил, управлаван от жалбоподателят, който и бил цел на проверка във връзка с нерегламентиран превоз на пътници, разбираемо и ясно със стоп палка по образец, подал на жалбоподателя сигнал за спиране. Същият обаче вместо да спре и да изпълни полицейското разпореждане, ускорил скорост и се опитал да се отдалечи. Полицейският служител Д. Ал. заедно със свой колега от  Сектор „ ПИП „ при ОДМВР – Разград със служебен автомобил последвали жалподоталея и успели да го настигнат на ул. „ Гаврил Кръстевич”. Д. Ал. се приближил към жалбоподателя, легитимирал се и поискал документите, неговите и на автомобила за проверка. В това време жалбоподателят бил прав до отворената шофьорска врата на автомобила си. На разпореждането на полицейския служител, жалбоподателят отговорил, че нищо няма да даде и се опитал да седне отново в колата си и да се отдалечи от мястото на проверката. Към двамата се приближил и полицейския служител от Сектор „ ПИП „ при ОДМВР – Разград, с цел да окаже съдействие на колегата си. В този момент обаче, жалбоподателят със сила изблъскал в гърдите Д. Ал. и тръгнал да бяга. Бил застигнат от полицая след около 50м., като при опит да му постави белезници, жалбоподателят нахапал по ръката полицейския служител. На място бил извикан наряд от ППД, който оказал съдействие на колегите си и откарал жалбоподателя в сградата на РУП – Разград, където бил задържан за срок от 24ч. На жалбоподателят бил съставен АУАН бл. № 389878/23.01.2014г. в който актосъставителят, описал нарушението по следния начин „...при извършване на полицейска проверка Х. съзнателно пречи на орган на МВР да изпълнява функциите си и противозаконно нарушава физическата неприкосновеност на служител на МВР, като отказва да даде документ за самоличност, избутва с ръце полицейски служител и напуска мястото на проверка...”, квалифицирал нарушението като такова по чл.275, ал.2 от ЗМВР /отм./, запознал жалбоподателя със съдържанието на АУАН и му го връчил срещу подпис, като жалбоподателят, вписал възражение.

       На база съставеният АУАН, на 29.01.2014г. било издадено и процесното НП, в което адм. наказващия орган описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал като такова по чл.275, ал.2 от ЗМВР /отм./ и на основание същата правна норма наложил на жалбоподателя адм. наказание „ глоба „ в размер 500,00лв.

       НП връчено редовно на жалбоподателя на 06.04.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 07.04.2015г.

       В съдебно заседание редовно призован, жалбоподателят се явява лично, поддържа жалбата по изложените в нея съображения, моли за отмяна на процесното НП.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

       Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на водача. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Събраните в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства,  не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган. Жалбоподателят макар и да оспорва фактическите констатации в АУАН, респективно в атакуваното НП, не провежда доказване за това. Точно обратното безспорно и категорично от излушаните от съда свидетелски показания /макар и косвени/ и най-вече от приложените писмени доказателства / Преписка № 127/2014г. по описа на РРП/ се установява, че при извършване на полицейска проверка от държавен служител, действащ /в наряд/ при изпълнение на служебни задължения, жалбоподателят е нарушил физическата неприкосновеност на служител на МВР, като го е изблъскал в гърдите и нахапал по ръката и с действие виновно е осъществил вмененото му във вина адм. нарушение. Аналогична с чл.275, ал.2 от ЗМВР /отм./ е нормата на чл.264, ал.2 от ЗМВР /Обн., ДВ, бр. 53 от 27.06.2014 г./

Съдът приема, че наказващият орган законосъобразно е определил и наложил като съответно наказание “Глоба” в размер на 500,00лева. Наказанието е в минимално предвиденият в закона размер и административнонаказващият орган в случая е съобразил тежестта на извършеното нарушение и признаците от обективна и субективна страна.

В този смисъл атакуваното НП, следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ПОТВЪРЖДАВА НП  № 27/29.01.2014г. на  Началник Сектор „ ОП  „ при РУ „ Полиция „ – Разград,  с което за нарушение на чл.275, ал.2 от ЗМВР /отм./ на М. Ш. Х. ЕГН ********** ***  е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 500.00 лева, на основание чл. 275, ал.1 от ЗМВР / отм. /, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: