РЕШЕНИЕ

 

244                                    23.07.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на девети юни                                                   две хиляди и петнадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №203 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от М.Р.А. ***, срещу Наказателно постановление  №294/2014г. от 15.10.2014г.  на началника на РУ на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.218б от Наказателния кодекс за нарушение на чл. 207, ал.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съдът да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят поддържа жалбата си.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР -гр. Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №294/2014г. от 15.10.2014г.  на началника на РУ на МВР Разград на жалбоподателя М.Р.А. на основание чл.218б от Наказателния кодекс за нарушение на чл. 207, ал.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение  с бл. №156694 от 30.09.2014г., връчен на жалбоподателя на същата дата. В акта и наказателното постановление от фактическа страна е посочено, че на 01.07.2014г. в гр. Разград, бул. Княз Борис №77 жалбоподателят е намерил чужда движима вещ – мобилен телефон, марка «НТС», модел «Desire X White» със Сим карта, микро SD-2 мега байта и черен предпазен калъф, собственост на М. Р. Р. от гр.Разград и не е съобщил за нея на собственика, на органите на властта или на този който я е загубил. Нанесена щета била в размер 385,60 лв. Посочено е, че така жалбоподателят е нарушил чл.207, ал.1 от НК.

По делото е безспорно, че жалбоподателят действително е намерил процесният телефон на 01.07.2014г. на бул. Княз борис в гр. Разград. Притежателката на телефона го била загубила предния ден. Жалбоподателят взел намерения телефон  и се опитал да го включи, но картата имала ПИН – код. Жалбоподателят поставил в телефона своята СИМ – карта и тогава  и го занесъл на свой познат, за да го преинсталира. След това жалбоподателят сам започнал да ползва телефона. На 04.07.2014г. след като бил потърсен от полицията вав връзка с изгубения телефон, той доброволно го предал. Тези данни се изясняват от материалите по приложеното Досъдебно производство №407/2014г.  по описа на РУП – гр. Разград, водено срещу неизвестно лице за престъпление по чл.194, ал.1 от НК.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Съдът намира, че жалбоподателят не е извършил вмененото му нарушение. Разпоредбата на чл.207, ал.1  от НК, която се сочи че е нарушена, включва като обективен елемент на състава бездействие на дееца в продължение на срок по- дълъг от една седмица. За да са налице признаците на този състав е необходимо лицето намерило чужда вещ в продължение на срок надхвърлящ една седмица да не е съобщило за нея на собственика, на органите на властта или на този който я е загубил. В случая не е било така – жалбоподателят е намерил телефона на 01.07.2014г. и го е предал на 04.07.2014г. /след като е потърсен от полицейските органи/, т.е. три дни по- късно. Безспорно това, че той е преинсталирал телефона и е започнал сам да го ползва се явява неправомерна негова проява. Но доколкото към момента на предаване на телофона не е бил изтекъл едноседмичния срок предвиден в разпоредбата на чл.207, ал.1 от НК, то деянието на жалбоподателя не може да се квалифицира по същата разпоредба. В крайна сметка, доколкото веща е била във владение на жалбоподателя, то той все още е могъл да я върне до окончателното изтичане на срока. Изводи, че щом жалбоподателят сам бил започнал да ползва телефона, то той  бил демонстрирал намерението си да не го връща, в случая не биха били обосновани, защото значение в случая имат не междинните намерения на жалбоподателя /в течение на срока/, а окончателното намерение, изразено при изтичане на този срок, до което изтичане възможността за връщане на вещта фактически съществува. Затова и съдът намира, че в случая няма нарушение на чл.207, ал.1 от НК, тъй като жалбоподателят не се е забавил повече от седмица с връщането на намерената вещ. В случая изложените изводи не се променят от това, че жалбоподателят е върнал веща понеже е бил потърсен от полицейските органи за това. Фактът, че едноседмичният срок по чл.207, ал.1  от НК не е бил изтекъл изключва възможността деянието на жалбоподателя да се разглежда като нарушение по този текст. Поради всичко изложено съдът намира, че жалбоподателят неправилно е санкциониран, поради което и наказателното постановление следва да бъде отменена като неправилно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №294/2014г. от 15.10.2014г.  на началника на РУ на МВР Разград, с което на жалбоподателя М.Р.А. *** на основание чл.218б от Наказателния кодекс за нарушение на чл. 207, ал.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: