Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

                 № 234                                                    29.07.2015 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на четвърти юни                                                 две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело № 210                                                        по описа за  2015 г.

                              

 

                              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

         

            Постъпила е жалба от Д.П.У. *** против наказателно постановление № 17-0000168 от 06.04.2015 г. на Директора на дирекция "Инспекция по труда" гр. Разград, с което за нарушение на чл. 14, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във връзка с чл.120 от Наредба №7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.4, ал.1, т.1 от Наредба №11 за минималните изисквания за осигуряване на здравосло.вни и безопасни условия на труд на работещите при потенциален риск от взривна атмосфера на жалбоподателя на основание чл. 413, ал.2 от КТ е наложено административно наказание  глоба в размер на 1 000 лв. Моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, тъй като  го счита за незаконосъобразно.

            В съдебното заседание жалбата се поддържа от жалбоподателя и повереника му.

            Въззиваемата страна, чрез представителя си изразява становище за неоснователност на жалбата.  

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 27.02.2015г. служители на Д “ИТ” Разград извършили проверка в бензиностанция и газоразрядна станция в гр. Разград, ул. Перистър №1, собственост на “Социалинвест”  АД –гр. Разград. При проверката било констатирано, че не са осигурени здравословни и безопасни  условия на труд от ръководителя на обекта  - Д.П.У. по отношение на работещите и намиращите се в обекта лица. Ръководителят на обекта не бил осигурил безопасно прехвърляне на дизелово гориво от мобилна автоцистерна към стационарната цистерна на контролирания обект. Прехвърлянето на дизеловото гориво се извършвало без автоцистерната да е предварително заземена, след спирането й, с което не е отведено натрупаното статично електричество, създаващо риск от възпламеняване на горивото.  Наказателното постановление е издадено въз основа на АУАН № 17-0000168/04.03.2015г., съставен на жалбоподателя от гл. инспектор при Д “ИТ” гр. Разград.

       По делото е разпитана актосъставителката М. М., която в показанията си потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че към момента на проверката стационарната цистерна била свързана посредством маркуч с мобилна цистерна от която следвало да се извърши прехвърляне на гориво към стационарната цистерна. Мобилната цистерна не билла заземена. Не е установено, дали конкретно към момента е било започнало реално прехвърляне на гориво или само цистерните били подготвени за това, чрез свързването им с маркуч. Но е безспорно, че двете цистерни били вече свързани, без мобилната цистерна да е заземена. Това се установява и от показанията на св. К. Х., който управлявал камиона с мобилната цистерна. По думите му прехвърлянето на горивото още не било започнало, но маркучът за това бил вече поставен. С оглед изложеното съдът намира обстоятелствата по акта и НП за установени.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна, следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, против акт подлежащ на  съдебен контрол жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата е основателна,  по следните съображения:

         Макар и отразените в акта  и НП обстоятелства да се доказват, то съдът намира, че при ангажиране на отговорността на жалбоподателя са допуснати съществени нарушения на материалния закон, което нарушава правата му съществено.  В НП като нарушени се сочат разпоредбите на чл. 14, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във връзка с чл.120 от Наредба №7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.4, ал.1, т.1 от Наредба №11 за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работещите при потенциален риск от взривна атмосфера /Коректното название на последната наредба е Наредба №11 за минималните изисквания за осигуряване на безопасността и здравето на работещите при потенциален риск от експлозивна атмосфера/.  Цитираните като нарушени разпоредби всъщност регламентират общи изисквания към работодателите за осигуряване на принципно безопасни условия на труд, принципно избягване на рискови фактори, но те не съдържат конкретната забрана, която се твърди, че е нарушена, а именно изискването за заземяване на цистерните. Ето защо съдът намира, че поведението на жалбоподателя, като конкретна проява, не може да се окачестви  като директно нарушение точно на тези разпоредби, дори и да се приеме, че като краен резултат това му поверение се явява несъобразяване и с тези принципни изисквания. Административното нарушение е винаги нарушение на конкретно законово изискване. В случая конкретното законово изискване се съдържа в друг нормативен акт - чл.122, ал.1 от Наредбата за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове. На жалбоподателя обаче не е вменено нарушение на този текст. При това съдът намира, че при ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е нарушен материалния закон – не е приложен приложимият закон. Това опорочава Наказателното постановление, осуетява възможността за защита на жалбоподателя, поради което и Наказателното постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

               Воден от изложеното, съдът

                                         

 

                                                Р     Е     Ш     И :

              

                ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 17-0000168 от 06.04.2015 г. на Директора на дирекция "Инспекция по труда" гр. Разград, с което за нарушение на чл. 14, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, във връзка с чл.120 от Наредба №7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.4, ал.1, т.1 от Наредба №11 за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работещите при потенциален риск от взривна атмосфера на основание чл. 413, ал.2 от КТ на Д.П.У. *** е наложено административно наказание  глоба в размер на 1 000 лв.

                Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград с 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: