РЕШЕНИЕ

 

245                                  31. 07.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на девети юни                                          две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №235 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от С.Н.С. *** срещу наказателно постановление №15-1075-000132/24.03.2015г. на Началник Сектор  към ОДМВР – Разград, С-р Пътна полиция – Разград, с което на жалбопадателя на основание чл.185 от ЗДвП, за нарушение на чл.116 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП  за нарушение на чл.119, ал.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв, на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец,  на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.3  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец  и на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.2  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец.   В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание жалбоподателят  поддържа жалбата си.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

        Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  частично основателна.

   С обжалваното Наказателно постановление №15-1075-000132/24.03.2015г. на Началник Сектор  към ОДМВР – Разград, С-р Пътна полиция – Разград на жалбопадателя С.Н.С. *** на основание чл.185 от ЗДвП, за нарушение на чл.116 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП  за нарушение на чл.119, ал.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв, на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец,  на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.3  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец  и на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.2  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец.   Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т704658/21.02.2015г. , съставен от мл. автоконтрольор  към ОД на МВР Разград на жалбоподателя. В акта  и в НП се сочи от фактическа страна,  че жалбоподателят на 21.02.2015г. около 10,50 в гр. Разград на бул. Странджа, като водач на лек автомобил Форд Мондео с рег. №********, на кръстовището с бул. Априлско въстание извършил следните нарушения: 1. Извършил маневра завой наляво, като не съобразил поведението си и не е бил внимателен и предпазлив към пешеходци, пресичащи и намиращи се на пешеходна пътека от лявата му страна, като в последния момент рязко натиснал спирачките и в момента на спирането леко ударил в краката пресичащата на пешеходна пътека бременна жена и реализирал ПТП. 2. Не спрял да установи последиците от произшествието и не уведомил  и не останал да изчака службите на МВР и продължил в посока автогара.   Прието е че извършените от жалбоподателя нарушения се изразяват в следното: 1. Водачът на ППС не е предпазлив и внимателен към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено бял бастун и престарелите хора, с което нарушил чл.116 от ЗДвП; 2. Водачът на завиващо пътно превозно средство не пропуска пешеходците. ПТП, с което нарушил чл.119, ал.4 от ЗДвП.; Не спира и не установява последиците от ПТП, с което нарушил чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП; Участник в ПТП не уведомява компетентната служба на МВР, с което нарушил чл.123, ал.1, т.2 от ЗДвП; не остава на мястото на ПТП до пристигане на представители на МВР или следствието, с което нарушил  чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП.

По делото е разпитан като свидетел полицейския служител С. Н., който сочи, че съставил акта по показанията на свидетелите – пострадалата и нейни близки.  Потвърждава обстоятелствата по акта, изхождайки от показанията на тези свидетели. Пред РРС са разпитани и свидетелите И. Д. /пострадалата/ и Пл. С. /неин свекър/. От показанията им става ясно, че действително свидетелката И. Д., която към него момент била бременна, е пресичала пешеходна пътека, когато автомобилът управляван от жалбоподателя, навлизайки  в пешеходната пътека, рязко спрял, понеже водачът видял пешеходката в последния момент. Не се стигнало до удар, а само до лек досег – спиращият автомобил леко докоснал кракът на свидетелката без да причини някакво нараняване. Свидетелката преживяла силна уплаха, получила контракции и била откарана в болница. С оглед тези показания, съдът приема, че действително жалбоподателят е предприел преминаване през пешеходната пътека без да пропусне преминаващата свидетелка и е спрял едва в последния момент, като така по чудо е предотвратил по – сериозни последици. Същият не е останал на мястото, а е продължил пътя си, както е отразено в акта – това се установява от показанията на свидетелите.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Съдът намира, че наказателното постановление се явява правилно в частта относно първото вменено на жалбоподателя нарушение – нарушението на чл.116 от ЗДвП, за което на жалбоподателя е  наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. Жалбоподателят действително не е бил внимателен към  пешеходец /в случая на  пешеходна пътека/, не е осигурил възможността на свидетелката Д. да премине безпрепятствено и е създал опасна ситуация, при която едва са избегнати по-тежки последици. Затова и жалбоподателят правилно е санкциониран на основание чл. 185 от ЗДвП. В тази част наказателното постановление следва да бъде потвърдено, тъй  като е законосъобразно в тази му част.

Следващият правен извод обаче, който се налага е този, че ситуацията предизвикана от жалбоподателя не се явява пътнотранспортно произшествие по смисъла на ЗДвП. Според §, т.30 от ДР на ЗДвП «Пътнотранспортно произшествие е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.». Във всички случаи пътнотранспортното произшествие се изразява или в причиняване на нараняване или смърт на хора или в причиняване на материални щети. В случая не се е стигнало до такава последица – водачът е успял да реагира, макар и в последния момент, и макар и да се е стигнало до лек досег на неговия автомобил с крака на пострадалата, то не е налице нараняване. Затова и съдът намира, че в случая не е предизвикано пътнотранспортно произшествие. Наказанията наложени на водача обаче по т.2, 3, 4 и 5 от НП, т.е частта от НП, с която  на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП  за нарушение на чл.119, ал.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв, на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец,  на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.3  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец  и на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.2  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец, са наказания свързани със санкционни норми, включващи като елемент на състава причинено ПТП. Доколкото в случая не е налице ПТП, то съдът намира, че жалбоподателят не е извършил тези четири нарушения и материалният закон спрямо него е приложен неправилно в тази част на НП.  Така водачът не е осъществил състава на чл. чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП, тъй като не е предизвикал ПТП, което е елемент на този състав, не е осъществил състава на чл.175, ал.1 от ЗДвП, тъй като при липса на ПТП, то няма как да е нарушил и задълженията си да установи последиците от ПТП, да уведоми компетентните органи за настъпило ПТП, като участник в такова, да остане на мястото на ПТП. Следва да се каже и че съставът на чл.175, ал.5 от ЗДвП в случая не би могъл да бъде осъществен три пъти, та на жалбоподателя да се налагат три отделни наказания, както е направено. Ако имаше нарушение на задълженията на жалбоподателя като участник в ПТП, то би било налице едно цялстно нарушение на тези му задължения, а не три отделни такива нарушения, както е приел наказващия орган. В случая не е приложим чл.18 от ЗАНН, тъй като не може да става дума за отделни нарушения в такава ситуация. Поради изложеното съдът намира, че в частта  относно тези четири вменени на жалбоподателя нарушения /т.2, 3, 4 и 5 от НП/  наказателното постановление следва да бъде отменено като неправилно.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №15-1075-000132/24.03.2015г. на Началник Сектор  към ОДМВР – Разград, С-р Пътна полиция – Разград в часта, с която  на жалбопадателя С.Н.С. *** на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП  за нарушение на чл.119, ал.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв, на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец,  на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.3  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец  и на основание чл.175, ал.1, т.5  от ЗДвП, за нарушение на чл.123, ал.1, т.2  от ЗДвП са му  наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №15-1075-000132/24.03.2015г. на Началник Сектор  към ОДМВР – Разград, С-р Пътна полиция – Разград в останалата му част – частта, с която  на жалбопадателя С.Н.С. *** на основание чл.185 от ЗДвП, за нарушение на чл.116 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: