РЕШЕНИЕ

 

217,  01.07.2015г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и шести Май 2015 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 236 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от ЕТ « ********** « - Исперих ЕИК 116530154 с адрес на управление гр. Исперих, ул. « ******* « № **, представляван от М. С. П. ЕГН **********, против НП № 01-6500/5989 на Изп. Директор на ДФ « Земеделие « - Разплащателна Агенция - София, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.46, ал.1 от Наредба № 23/2007г. за управление на националната млечна квота е наложено административно наказание « имуществена санкция « в размер на 3972,25лв.,  на основание чл.70, ал.1 вр. Чл.74, ал.3 от ЗПООПЗПЕС.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, за жалбоподателят се явява процесуален представител, поддържа доводите изложени в жалбата,  моли процесното НП да бъде отменено.

Административнонаказващият орган при редовно уведомяване не изпраща процесуален представител, депозира становище по жалбата за неоснователност, счита, че обжалваното НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено с нарочен акт на съда.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното: Като подадена в срок от надлежна страна и срещу акт, подлежащ на съдебно обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление НП № 01-6500/5989 на Изп. Директор на ДФ « Земеделие « - Разплащателна Агенция - София, на жалбоподателя за нарушение на чл.46, ал.1 от Наредба № 23/2007г. за управление на националната млечна квота е наложено административно наказание « имуществена санкция « в размер на 3972,25лв.,  на основание чл.70, ал.1 вр. Чл.74, ал.3 от ЗПООПЗПЕС.

Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение с № 8/13/3/20.02.2014г. съставен от св. З. С., за това, че в качеството си на изкупвач ЕТ « ********** « е декларирал неверни данни в Таблица1 /доставено количество краве мляко за всеки един производител за квотната 1012/2013година/ от годишната декларация за изпълнение на квота за доставки. В годишната декларация за изпълнение на квота за доставки ЕТ « **********« е декларирал 15469кг. Изкупено количество мляко от производител Х. А.А.. Количеството изкупено мляко по издадени фактури от Х. А. А. е 30158кг. Разликата е 14689кг. От посочените количества в годишната декларация.Нарушението било квалифицирано като такова по чл. 46 от Наредба 23/2007г. вр. Чл. 70, ал.1 от ЗПООПЗПЕС.

Пред РРС са разпитани като свидетели З. С. и Н. А. – служители в ДФ „ Земеделие „ – Разплащателна Агенция, първата, извършила проверка в процесния обект мандра на жалбоподателя в гр. Исперих, която в показанията си обяснява, че при извършената на място проверка, след сравняване на фактури за доставка от млекопроизводители и данните в годишната декларация е установила разминаване в количествата изкупено и заявено мляко. Втората, като свидетел по АУАН, заявява, че същият е съставен в отсъствие на нарушителя.

По изложените факти не се спори, поради което съдът намира за установена фактическата обстновка отразена в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Съобразно показанията на св. Н. А., АУАН е съставен в отсъствие на жалбоподателят, след което му е представен за подпис. По делото няма данни на жалбоподателят да е връчена покана за това действие на контролните органи и той да не се е явил на посочена дата, място и час.  По този начин е нарушено императивното изискване на чл.40, ал.1 от ЗАНН, с което грубо е нарушено правото на защита на жалбоподателя – абсолютно отменително основание. Отделно от изложеното в самото НП не е посочена датата, на която е издадено. Наличието на печат от датник не установява този факт.

Поради изложените съображения, съдът намира, че и процесното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено на посочените основания, без спора да бъде разглеждан по същество.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                  Р  Е  Ш  И :

ОТМЕНЯВА НП № 01-6500/5989 на Изп. Директор на ДФ « Земеделие « - Разплащателна Агенция - София, с което на ЕТ « ********** « - Исперих ЕИК 116530154 с адрес на управление гр. Исперих, ул. « ******** « № **, представляван от М. С. П. ЕГН ********** за нарушение на чл.46, ал.1 от Наредба № 23/2007г. за управление на националната млечна квота е наложено административно наказание « имуществена санкция « в размер на 3972,25лв.,  на основание чл.70, ал.1 вр. Чл.74, ал.3 от ЗПООПЗПЕС, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: