РЕШЕНИЕ

 

222,  01.07.2015г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и осми Май 2015 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 251 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Община Разград ЕИК 000505910 с адрес на управление гр. Разград, бул. « Бели Лом» № 37а, представлявана от Кмет – Денчо Стоянов Бояджиев, против НП № 244/06.04.2015г. на Директор на Регионална дирекция по горите - Русе, с което на ОП « Паркстрой « ЕИК 000 5059100370, със седалище гр. Разград, ул. « Раковски « № 14 за нарушение на чл.213, ал.1,т.2 от Закон за горите е наложено административно наказание « имуществена санкция « в размер на 500,00лв.,  на основание чл.275, ал.1, т.2 от Закон за горите.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, за жалбоподателят се явява процесуален представител, поддържа доводите изложени в жалбата,  моли процесното НП да бъде отменено.

Процесуарният представител на административнонаказващия орган, заявява становище за неоснователност на жалбата, счита, че обжалваното НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено с нарочен акт на съда.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното: Като подадена в срок от надлежна страна и срещу акт, подлежащ на съдебно обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление 244/06.04.2015г. на Директор на Регианална дирекция по горите - Русе, на ОП « Паркстрой « ЕИК 000 5059100370, със седалище гр. Разград, ул. « Раковски « № 14 за нарушение на чл.213, ал.1,т.2 от Закон за горите е наложено административно наказание « имуществена санкция « в размер на 500,00лв.,  на основание чл.275, ал.1, т.2 от Закон за горите. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение с бл. № 020334/13.03.2015г. съставен от св. Д. Й., за това, че на 13.03.2015г. около 13,00ч., в с. Гецово, ул. „ Ивайло „ № 2, общ. Разград в обект, стопанисван от ОП « Паркстрой « - Разград, се съхраняват дървесина – дърва за огрев от меки широколистни видове в размер на 240 пр. куб. м. и черен бор - 2 пр. куб. м. без превозен билет. Нарушението било квалифицирано като такова по 213, ал.1, т.2 от Закон за горите.

Пред РРС са разпитани като свидетели Д. Й. и Ат. Д. – служители в РДГ – Русе, извършили проверка в процесния обект и съставили Констативен протокол бл.№ 019959/13.03.2015г., които в показанията си обясняват, че при извършената на място проверка, представител на ОП « Паркстрой « - Разград, не е представил поисканите от тях документи за превоз /превозен билет/ за установената в наличност дървесина.

По изложените факти не се спори, поради което съдът намира за установена фактическата обстновка отразена в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са нарушени процесуалните правила по ЗАНН. Същите не отговарят на императивните изисквания на закона – чл. 42, т.4 и чл. 57, ал.1, т.5. В акта и НП не е описано самото нарушение, нито конкретните обстоятелства, при които е извършено. Още в момента на проверката представител на ОП « Паркстрой « - Разград е направил възражение, че установената на място дървесина не е добита от горски фонд по смисъла на Закон за горите, нещо повече представени са множество писмени документи – Разрешения на Кмет и Зам. Кмет на община Разград, от които безспорно се установява, че процесната дървесина е добита от урбанизирана територия, за превозването на която е необходимо позволително за транспортирането й извън населено място /съгл. Чл.39, ал.2 от Наредба № 19 за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Разград. Докато в процесното НП се сочи безпревозен билет, какъвто се издава единствено и само по Закон за горите.

На следващо място, като нарушетил е посочено и санкционирано ОП « Паркстрой « - Разград, което съобразно приобщените по делото писмени доказателства – Решение № 815 по протокол № 47/19.02.2007г. от проведено заседание на ОбС – Разград, Правилник за дейността на ОП « Паркстрой « - Разград, както и от вписания ЕИК, става ясно, че ОП « Паркстрой « - Разград не е самостоятелно юридическо лице и не притежава правосубектност  , т.е. няма и не може да има качество на нарушител. Като не е идентифицирал нарушителя на процесното нарушение, адм. наказващия орган е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила, довело да незаконосъобразност на обжалваното НП. 

Поради изложените съображения, съдът намира, че и процесното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено на посочените основания, без спора да бъде разглеждан по същество.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                  Р  Е  Ш  И :

ОТМЕНЯВА НП № 244/06.04.2015г. на Директор на Регионална дирекция по горите - Русе, с което на ОП « Паркстрой « ЕИК 000 5059100370, със седалище гр. Разград, ул. « Раковски « № 14 за нарушение на чл.213, ал.1,т.2 от Закон за горите е наложено административно наказание « имуществена санкция « в размер на 500,00лв.,  на основание чл.275, ал.1, т.2 от Закон за горите, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: