РЕШЕНИЕ

 

280                                   14.07.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и пети юни                                             две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №266 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от В.Е.Х. ***, срещу Наказателно постановление  15-1075-000068 от 18.02.2015г.   на Началник сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.182, ал.2, т.3  от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.21, ал.2  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 100 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съдът да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  за жалбоподателят поддържа жалбата си.

За наказващия орган не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление 15-1075-000068 от 18.02.2015г.   на Началник сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция Разград на жалбоподателя В.Е.Х. на основание чл.182, ал.2, т.3  от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.21, ал.2  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 100 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № Т866881/08.02.2015г. съставен от мл. автоконтрольор при ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя за това, че последният на 08.02.2015г. около 10,24 часа в Община Разград на път втори клас №II-49 до с. Стражец, посока гр. Разград  на GPS координати EL26.30.99 и NL43.33.2915 управлявал собстения си лек автомобил - Форд Фокус с рег. №****,  като при ограничение на скоростта извън населено място с пътен знак В26 /забранено е движение със скорост по висока от означената 50 км/ч. управлявал със скорост 75 км/ч. Скоростта е измерена и фиксирана  с техн. средство  Радар  ТFR1- M  с фабр. №635, като е намалена с 3 км/ч., като допустима грешка на техническото средство. Посочено е, че водачът превишил с 25 км/ч. допустимата скорост извън населено място, с което нарушил чл.21, ал.2 от ЗДвП.  Тези  обстоятелства са отразени и в НП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския  служител  Х. Т. /актосъставителя/, който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП, макар и да е забравил някои подробности. Не е спорно, че автомобилът на жалбоподателя е засечен в обхвата на ограничението на скоростта. Самият акт има доказателствена сила по силата на чл.189, ал.2 от ЗДвП и събраните доказателства не разколебават тази доказателствена сила. Поради всичко изложено съдът намира за безспорно доказана фактическата обстановка изложена в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. Данните по делото обуслявят извода, че жалбоподателят е извършил от обективна и субективна страна съставът на вмененото му нарушение.  На посочената в акта дата извън населено място той е управлявал  автомобил със скорост 75 км/ч., при ограничение на скоростта  до 50 км/ч., обозначено с пътен знак, като така е нарушил чл.21, ал.2 от ЗДвП. Отчетената скорост, фиксирана с датата и точния час,   била показана на жалбоподателя, управляващ автомобила, както сочи актосъставителя - възпроизведен му е направеният клип. При това жалбоподателят е управлявал автомобила със скорост, надвишаваща максимално допустимата с 25 км/ч. В случая деянието на нарушителя е безспорно доказано от показанията на разпитания  полицейски служител, извършил проверката, а и самия АУАН по силата на чл.189, ал.2 от ЗДвП има доказателствена сила. Разпоредбата на чл.182, ал.2 от ЗДвП предвижда наказания в различни размери  за водачите нарушили допустимата скорост извън населено място, като се изхожда от скоростта, с която е надвишена  максимално допустимата скорост на движение.  С оглед данните по делото съдът приема, че  жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му административно нарушение по чл.182,  ал.2, т.3 от ЗДвП. Нарушението е осъществено и от субективна страна – жалбоподателят е бил наясно със задължението си да не превишава разрешената от закона скорост за движение, но не се е съобразил с това си задължение. Наказанието му глоба е   в абсолютен размер, който в случая е съобразен от наказващия орган, поради което и не може да се поставя въпрос за намаляването на това наказание.  Съдът намира, че при ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя  материалния и процесуалния закон са правилно приложени, поради което и наказателното постановление е законосъобразно  и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  15-1075-000068 от 18.02.2015г.   на Началник сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полицияа Разград, с което  на жалбоподателя В.Е.Х. *** на основание чл.182, ал.2, т.3  от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.21, ал.2  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 100 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: