Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   271                                        21.07.2015 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На осемнадесети юни                                     две хиляди  и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: П.Т.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         319                                           по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Г.Р.Ф. ***, против Наказателно постановление № 37-0000141  от 11.05.2015 г.  на Директора РД “АА”- Разград, с което за нарушение на чл.57, ал.3  от Наредба №33 от 03.11.1999г. на Министъра на транспорта и на основание чл.105, ал.1 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

 В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява, не се явява и представител.                                      

 За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000141  от 11.05.2015 г.  на Директора РД “АА”- Разград на жалбоподателя Г.Ф.  за нарушение на чл.57, ал.3  от Наредба №33 от 03.11.1999г. на Министъра на транспорта и на основание чл.105, ал.1 от Закона за автомобилните превози му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №201720/01.04.2015г., съставен  от инспектор при РД “АА”- Разград.  В акта и НП се сочи, че на 01.04.2015г.  около 13.40 часа в гр.Разград, на изхода на града – посока гр. Русе до кръстовището за гр. Попово,  като водач на автобус “Темса” с рег. №********, извършващ обществен превоз на четиридесет пътника, снабдени с билети по маршрут гр. Разград – гр. Цар Калоян се установило, че воддачът не е представил пътния си лист №0059376 от 01.04.2015г. за заверка от длъжностно лице при Автогара Разград при тръгване в 13,30 часа от Автогара Разград /начална спирка/ за гр. Цар Калоян.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят Х. М., който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Жалбоподателят имал пътен лист, но същият не бил заверен. Приложено е и копие от същия пътен лист, видно от което същият не е заверен. В самия акт жалбоподателят е посочил, че няма възражения по акта.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени съобразно нормативните изисквания и не страдат от процесуални пороци. В АУАН, както и в НП е отразена фактическата обстановка с необходимата пълнота. Жалбоподателят е извършвал обществен превоз на пътници без обаче да представи на съответното длъжностно лице в автогарата пътния си лист за заверка при тръгване от автогарата, съобразно изискването на чл.57, ал.3 от Наредба №33 от 03.11.1999г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България. Без такава заверка жалбоподателят не е следвало да започва превоза. Твърденията му в жалбата, че не бил допуснат до секторите на автогарата от длъжностните лица и затова пътният му лист не бил заверен, съдът намира за несериозни. Каквито и доводи да се изтъкват в това отношение, то остава изводът, че жалбоподателят не е следвало да започва превоза на пътници без необходимата заверка. След като не се е съобразил с това изискване, то той е нарушил разпоредбата на чл.57, ал.3  от Наредба №33 от 03.11.1999г. на Министъра на транспорта и правилно е санкциониран на основание общата санкционна разпоредба на чл.105, ал.1 от Закона за автомобилните превози. Жалбоподателят е действал умишлено – очевидно съзнателно.  Наложеното му наказание е определено съобразно абсолютния законов размер.

              Поради изложеното наказателното постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно. Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 37-0000141  от 11.05.2015 г.  на Директора РД “АА”- Разград, с което за нарушение на чл.57, ал.3  от Наредба №33 от 03.11.1999г. на Министъра на транспорта и на основание чл.105, ал.1 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя Г.Р.Ф. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: