РЕШЕНИЕ

 

285                                   29.07.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на тридесети юни                                  две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №341 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Х. ***, срещу Наказателно постановление  15-1075-000336 от 12.05.2015г. на Началник сектор  към ОД  на МВР Разград, с-р Пътна полиция Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1, от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв. На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети и общо 10 контролни точки. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно  и моли да бъде отменено. Алтернативно оспорва и размера на наложените му наказания.

В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление  15-1075-000336 от 12.05.2015г. на Началник сектор  към ОД  на МВР Разград, с-р Пътна полиция Разград на жалбоподателя Х.Х. на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1, от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв. На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети и общо 10 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № Г98227 от 07.05.2015г.  съставен от мл. автоконтрольор  към ОДМВР Разград на жалбоподателя затова, че последният на същата дата  /07.05.2015г./ около 05,38 часа в гр. Разград на ул. Хаджи Димитър до старческия дом в посока с. Дянково е управлявал  лек  автомобил «Фолксваген Поло» с рег. №*********, собственост на С. С.Х. ***, след употреба на алкохол с концентрация 1,19 промила на хиляда в кръвта, установено по надлежния ред, чрез издишвания от водача въздух с техническо средство “Алкотест  Дрегер 7510” с фабр. № 0060.  Отчетеният  резултат бил показан на водача. Издаден му бил талон за мед. Изследване на кръвта №0033029. Водачът не носил Свидетелсво за регистрация на МПС част II.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител С. Н.   /актосъставителя/, който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП. Сочи, че с патрулния автомобил последвали автомобила на жалбоподателя за да извършат проверка. При това автомобилът на жалбоподателя спрял, като жалбоподателят, който до момента управлявал автомобила опитал да се размени с  друго лице, което пътувало в неговия автомобил. Актосъставителят забелязал това. Жалбоподателят бил тестван с техническо средстви и след това му бил издаден талон за медицинско изследване. Жалбоподателят го взел, но заявил, че няма да даде проба за изследване и  очевидно не е дал такава. Разпитан е и свидетелят А. Хасанов, който тогава пътувал с жалбоподателя. Същия сочи, че изобщо не са привеждали в движение автомобила си, а само чакали някого в него, а полицаите дошли при тях и съставили акт на Х. Х.. Съдът не кредитира казаното от този свидетел, явно приятел на жалбоподателя. Очевидно автомобилът е бил в движение и управляван от жалбоподателя, когато полицейският патрулен автомобил ги е  последвал. В тази връзка показанията на актосъставителя са очевидно добросъвестни и следва да се кредитират. Като изхожда и от доказателствената сила на съставения акт, съдът намира отразената в АУАН фактическа обстановка за  безспорно доказана, включително и обстоятелството, че жалбоподателят не е носил Свидетелството за регистрация на МПС.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вменените  му нарушения. На посочената в акта дата той е управлявал  автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,19 на хиляда, което е установено по надлежния ред - чрез техническо средство  “Алкотест Дрегер 7510”, което е сред уредите по Наредба №30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. В случая, видно от показанията на актосъставителя, на водача е издаден    талон за медицинско изследване за установяване на употребата на алкохол по лабораторен път. Това обстоятелство не е спорно, а и самият АУАН се ползва с доказателствена сила  - чл.189, ал.2 от ЗДвП. При това след като му е бил издаден този талон водачът не се е явил за медицинско изследване – този въпрос не е спорен по делото – поради което  и употребата на алкохол от водача  следва да се установи според показанията на техническото средство /чл.6 от Наредбата/, което е отчело концентрация на  алкохол в кръвта му 1,19 на хиляда. По този начин жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му административно нарушение по чл.174, ал.1 от ЗДвП, тъй като на посочената дата е управлявал автомобила си с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, с което е нарушил задълженията си като водач на ППС и конкретно разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1,  от ЗДвП, а това ангажира административнонаказателната му отговорност. Определените му  наказания за това нарушение са в максималния законов размер, но съдът намира, че в случая тези високи размери на наказанията глоба и лишаване от право да управлява МПС са основателни. Отчетеното количеството алкохол в кръвта на водача е  почти равно на горната граница по чл.174, ал.1 от ЗдвП, над която подобно деяние   вече би се квалифицирало като  престъпление. Именно тази висока концентрация на алкохол в кръвта на водача налага определянето на наказанията  му в максималния размер и съдът не намира, че би било оправдано тези наказания да бъдат намалени. Жалбоподателят е извършил и второто вменено му нарушение – не е носил свидетелство за регистрация на МПС, с което е нарушил чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП и правилно е санкциониран на основание чл.183, ал.1, т.1 от ЗДвП. Наложеното му наказание за това нарушение е в абсолютния законов размер. Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление е правилно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно №15-1075-000336 от 12.05.2015г. на Началник сектор  към ОД  на МВР Разград, с-р Пътна полиция Разград, с което на жалбоподателя Х. *** на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1, от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и на основание Наредба № -2539 на МВР  са му отнети  общо 10 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: