Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 288, 30.07.2015г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На тридесети Юни  2015 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Ж.Р.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 358 по описа за 2015                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от П.Д.П. ЕГН ********** ***  против  Наказателно постановление № ***г. на  Началник Сектор „ ПП – КАТ „ към ОДМВР – Разград,  с което за нарушение на чл. 96 от ЗДвП  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 150.00 лева, на основание чл.180, ал.1,т.1, пр.2  от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. По същество оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН, респективно в НП.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград, редовно уведомени не се явява упълномощен представител. Депозирана е молба, с която счита жалбата за неоснователна и моли обжалваното НП, като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Обжалваното НП е издадено на основание съставен на 02.04.2015г. жалбоподателят АУАН бл. № ***, в който му е вменено във вина нарушение за това, : че „... на 01.04.2015г. около 22,00ч. в гр. Разград на паркинга пред сградата на РУП – Разград е управлявал служебен автомобил „ ВАЗ 21053 „ с рег. № РР2050 АС, собственост на РДВР – Разград. Паркира управлявания автомобил на паркинга пред сградата на РУП – Разград на място където има наклон и не е взел необходимите мерки, да не може автомобила да се приведе в движение и да потегли сам, следствие на което след известно време, автомобила потегля без водач по наклона и с предната си част се удря в задната част на паркирания на същият паркинг л.а. „ Опел Астра „ с рег. № *** – настъпва ПТП с причинени материални щети...”. АУАН съставен в присъствие на жалбоподателя, връчен му срещу подпис с отбелязване „... нямам възражения...”. Актосъставителят – св. Д. А., квалифицирал нарушението като такова по чл.96 от ЗДвП. НП редовно връчено на жалбоподателя на 22.05.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 29.05.2015г.     

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Приложеното по делото заверено копие на страници от пътната книжка на процесния автомобил, ясно показва, че на дата 01.04.2015 г. служителят управлявал последен служебния автомобил е не жалбоподателят, а С. C. и именно той е паркирал МПС около 21.45 ч. на паркинга пред РУМВР – Разград. Сам по себе си този факт води до извода за нарушение на материалния и процесуален закон при издаване на процесното НП, поради което същото следва да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно. Отделно от изложеното, наложената в максималния предвиден в закона размер санкция,  не е съобразено с разпоредбата на чл.27 от ЗАНН и по този начин адм. наказващият орган не е съобразил изискванията при определянето й.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № ***г. на  Началник Сектор „ ПП – КАТ „ към ОДМВР – Разград,  с което за нарушение на чл. 96 от ЗДвП на П.Д.П. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 150.00 лева, на основание чл.180, ал.1,т.1, пр.2  от ЗДвП, като неправилно и незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: