П Р И С Ъ Д А

 

                                2015 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На четиринадесети юли                                                        2015 година        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.И.

                                                                           П.В.

                                            

 

Секретар:  Г.А.

Прокурора: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 42     по описа за 2015 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия И.С.И. – роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 05.07.2014 г. в гр. Разград, сам и в съучастие, като съизвършител със С.И.Д. *** е причинил телесни повреди на повече от едно лице, както следва:

          сам е причинил лека телесна повреда на Р.В.В. ***, изразяваща се в сътресение на мозъка; кръвонасядане и оток в теменната област на главата в дясно; кръвонасядане на тила – главата и шията; кръвонасядане по челото в дясно и ляво и по гърба на носа;  кръвонасядане по лигавичната повърхност на горната устна срещу централните резци; хематом на седалището в дясно и кръвонасядания по кожата над капачките на двете колена, които увреждания са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата,

-                                в съучастие като съизвършител със С.И.Д. *** е причинил лека  телесна повреда на Д. ***, изразяваща се в кръвонасядания по лигавицата на горна устна централно и в дясно, по дясна ушна мида в областта на гръдноключично сисовидните мускули, по лявата половина на гръдния кош – 4 на брой, по кожата на корема в ляво, по дясна лопатка в поясната и хълбочна област, в областта на дясна мишница, по гръбната и вътрешностранична повърхност на двете подмишници, по външностранична повърхност на лявото бедро и колената,   разкъсно – контузни рани и охлузвания по главата, тялото и крайниците, сътресение на мозъка, които увреждания са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия и лека телесна повреда на М.Г.Р. ***, изразяваща се в разпръснати насинявания и драскотини на кожата към основата на носа, дясната половина на шията, горната трета на лявата мишница, двете предмишници, предната страна на двете подбедрици и дясното коляно, хематом в областта на десния глезен и гърба на дясното ходило, с леко ограничено и болезнено движение на крайника в глезенната става, които са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т. 12 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА И.С.И., ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН да е извършил престъплението в съучастие като съизвършител с И.Р.  Н. ***, както и да е причинил средни телесни повреди на Р.В.В. и Д.Д.С.   и ГО ОПРАВДАВА по тази част на обвинението.

    На 05.07.2014 г. в гр. Разград се заканил с убийство спрямо Р.В.В. *** с думите “Ще те убия” и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

    На 05.07.2014 г. в гр. Разград се заканил с убийство спрямо Д. *** с думите “Ще те убия” и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

    На 05.07.2014 г. в гр. Разград се заканил с убийство спрямо М.Г.Р. *** с думите “Ще те убия” и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 ал. 1 от НК определя на подсъдимия И.С.И., ЕГН ********** едно общо наказание  в размер на най-тежкото от тях а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага за изпитателен срок в размер на ПЕТ ГОДИНИ.

            ПРИЗНАВА подсъдимия С.И.Д. – роден на *** г. в гр. Русе, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, работи като охранител при “Химик” АД гр. Разград, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 05.07.2014 г. в гр. Разград сам и в съучастие, като съизвършител с И.С. *** е причинил телесни повреди на повече от едно лице, както следва:

            сам е причинил лека телесна повреда на Р.Г.Р. ***, изразяваща се в контузия на долната устна в лявата й половина и избит втори долен десен зъб в ляво, с бледочервеникаво кръвонасядане на лигавицата на устната в същата област и на венеца на мястото на липсващия зъб, които са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата;

            в съучастие, като съизвършител с И.С. *** е причинил лека телесна повреда на Д. *** изразяваща се в кръвонасядания по лигавицата на горна устна централно и в дясно, по дясна ушна мида в областта на гръдноключично сисовидните мускули, по лявата половина на гръдния кош – 4 на брой, по кожата на корема в ляво, по дясна лопатка в поясната и хълбочна област, в областта на дясна мишница, по гръбната и вътрешностранична повърхност на двете подмишници, по външностранична повърхност на лявото бедро и колената,   разкъсно – контузни рани и охлузвания по главата, тялото и крайниците, сътресение на мозъка, които увреждания са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия и лека телесна повреда на М.Г.Р. ***, изразяваща се в разпръснати насинявания и драскотини на кожата към основата на носа, дясната половина на шията, горната трета на лявата мишница, двете предмишници, предната страна на двете подбедрици и дясното коляно, хематом в областта на десния глезен и гърба на дясното ходило, с леко ограничено и болезнено движение на крайника в глезенната става, които са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА.

         ПРИЗНАВА С.И.Д., ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН да е извършил престъплението в съучастие с И.Р.Н. ***,  както и да е причинил средни телесни повреди на Д.Д.С. и Р.Г.Р. и ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

            На 05.07.2014 г. в гр. Разград се заканил с убийство спрямо Р.В.В. *** с думите “Ще те убия” и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 23 ал. 1 от НК определя едно общо наказание на подсъдимия С.И.Д., ЕГН ********** в размер на най-тежкото а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

            ПРИЗНАВА подсъдимия И.Р.Н. – роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като стъклар при “ЕМТ ПЛАСТ” ЕООД гр. Разград, неосъждан, ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН в това  на 05.07.2014 г. в съучастие, като съизвършител със И.С. *** и С.И.Д. *** да е причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно средна телесна повреда на Д. ***, изразяваща се в кръвонасядания, разкъсно – контузни ранички и охлузвания по главата, тялото и крайниците, както и клинични данни за сътресение на мозъка, което е протекло с пълно откъсване от обкръжаващата среда / травматична кома/, които увреждания са довели до разстройство на здравето с временна опасност за живота на пострадалия и лека телесна повреда на М.Г.Р. ***, изразяваща се в разпръснати насинявания и драскотини на кожата към основата на носа, дясната половина на шията, горната трета на лявата мишница, двете предмишници, предната страна на двете подбедрици и дясното коляно, хематом в областта на десния глезен и гърба на дясното ходило, с леко ограничено и болезнено движение на крайника в глезенната става, които са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12 във вр. с чл.129, ал.1 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 304, пр. 2 от НПК ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение.

ОСЪЖДА подсъдимите И.С.И. и С.И.Д. да заплатят по сметка на Държавния бюджет сумата 755.00 лв. (седемстотин и петдесет и пет) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 1255,54 лв. (хиляда двеста петдесет и пет лева и 54 ст.) лева разноски в съдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                      1.                                 2.