П Р И С Ъ Д А

 

                                2015 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На     тринадесети юли                                                       2015 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                               И.П.

                        

 

Секретар:  П.Т.

Прокурора: ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 309 по описа за 2015 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимата Р.И.Д. – родена на *** г. в с. Д., българска гражданка, с основно образование, омъжена, пенсионер, неосъждана, ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в това, че за времето от *** г. до *** г. в гр. Разград и с. М., обл. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официални документи – Експертно решение № *** г. на което е придаден вид че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св. Иван Рилски” АД- гр. Разград, приложено към Заявление с вх. № *** г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление вх. № *** г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на ТП на НОИ – гр. Разград до Директора на Районно управление “Социално осигуряване” гр. Разград /ТП на НОИ/ и Експертно решение № *** г. на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св. Иван Рилски” – Разград, е получила без правно основания чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване в размер на 9 939.51 лв. и парични средства за социална пенсия за инвалидност в размер на 1 885.83 лв., всичко на обща стойност 11 825.34 лв. собственост на НОИ гр. София, с намерение да го присвои – престъпление по чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, като на основание чл. 58а ал.4 и чл.55 ал.1 т.1 от НК И НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, изпълнението на което  на основание чл.66 от НК отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ОСЪЖДА подсъдимата Р.И.Д.  със снета по – горе самоличност на основание чл. 45 от ЗЗД ДА ЗАПЛАТИ на “Национален Осигурителен Институт” гр. София сумата 11 825.34 лева, представляваща обезщетение за причинените с престъплението имуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 31.07.2014 г. до окончателното й изплащане.

 

ОСЪЖДА подсъдимата Р.И.Д.  да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 260.02 лв. (двеста и шестдесет лева и 02 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                       2.