Мотиви към Присъда №302/07.07.2015г., постановена по НОХД №354/2015г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу подсъдимия Ц.Е.Т. *** за това, че на *** г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Е.Н.Д. ***, е повредил противозаконно чужди движими вещи:

-                       лек автомобил “Джип Гранд Чероки” с рег. № ***, собственост на Г.Н.Г. ***, като повредата е на стойност 118.90 лв.

-                            лек автомобил “Ситроен Берлинго” с рег. № ***, собственост на И.П.Т. и Е.Т.С.,***, като повредите са на обща стойност 308.26 лв.

-           лек автомобил “Ауди А6” с рег. № ***, собственост на М.Я.И. и Г.К.И.,***, като повредите са на обща стойност 1777.24 лв., всичко на обща стойност 2204.40 лв. – престъпление по чл.216, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

        Повдигнато е обвинение и срещу подсъдимия Е. Н.Д. ***  за това, че на *** г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Ц.Е.Т. ***, е повредил противозаконно чужди движими вещи:

-                     лек автомобил “Джип Гранд Чероки” с рег. № ***, собственост на Г.Н.Г. ***, като повредата е на стойност 118.90 лв.

-                     лек автомобил “Ситроен Берлинго” с рег. № ***, собственост на И.П.Т. и Е.Т.С.,***, като повредите са на обща стойност 308.26 лв.

-                     лек автомобил “Ауди А6” с рег. № ***, собственост на М.Я.И. и Г.К.И.,***, като повредите са на обща стойност 1777.24 лв. и унищожил противозаконно чужда движима вещ – 1 бр. двукрила стъклена врата, на стойност 760 лева, собственост на “T. -61” ООД гр. Варна, представлявано от Т. Ф. от гр. Разград, всичко на обща стойност 2964.40 лв. – престъпление по чл.216, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвиненията срещу  подсъдимите, счита ги за доказани и предлага на съда да наложи на същите съответнои наказания.    

По отношение на подсъдимите производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, а именно по реда на чл.371, т.2 от НПК, при което те са признали изцяло обстоятелствата по обвинителния акт и съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията им и няма да събира доказателства за фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият Ц.Е.Т. е роден на *** ***, живее в същия град. Същият е  ученик, неженен, неосъждан.

Подсъдимият Е. Н.Д. е роден на *** ***, живее в същия град. Същият е ученик, неженен, неосъждан.

Подсъдимите Ц.Т. и Е. Д. били приятели. Живеят в гр. Разград. На 16.01.2015г. двамата подсъдими и техен приятел – св. Б.Р. посетили дискотека “Сохо” в гр. Разград. Там всеки един консумирал по няколко големи водки и бира. Около 05.30 ч. тримата решили да си тръгват и излезли от заведението. Разделили се,  като св. Б. Р. тръгнал към Водната централа, в която посока живеел, а двамата подсъдими тръгнали към дома на подс. Е. Д. ***. Подсъдимите преминали край кооперативния пазар и видели паркиран на ул. Марица, пред магазин “Всичко за един лев” л.а. Джип “Гранд Чероки” с рег. №***, който бил собственост на Г.Н.Г. ***. Подсъдимите отишли до лявото странично огледало на автомобила, хванали го с ръце, и започнали да го клатят, при което го изкъртили и счупили. След това започнали да дърпат с ръце и дясното странично огледало на автомобила, при което то се обърнало, без да се счупи. Подсъдимте се приближили до близкия магазин “Всичко за един лев”, който бил собственост на “T. 61” ООД - Варна. Подс. Е. Д. хванал с ръце металната дръжка на стъклената врата на магазина и започнал да я клати силно. При това двукрилата врата се откачила, паднала на земята и се натрошила. След това двамата подсъдими побягнали към 16 етажните блокове, в един от които живеел подс. Е. Д.. Малко по-късно, движейки се по ул. Бели Лом на паркинг до жилищен блок /на ул. Бели лом №***/ двамата подсъдими забелязали л.а. “Ауди А6” с рег. № ***. Автомобилът бил собственост на М.Я.И. и Г.К.И.. Подсъдимите хвърлили бетонно блокче върху предното стъкло на автомобила и така счупили стъклото му и деформирали предния му капак. След това подсъдимите преместили три от близките контейнери за смет, като единият поставили пред автомобила, вторият зад него, а третият до дясната му задна врата. При това подсъдимите деформирали предния десен калник на автомобила, повредили капачето на дюзата на предния ляв фар и пръскалката на същия фар, нарушили лаковото покритие на предния ляв калник, предната лява колона, задната дясна врата и облицовката на задната броня на автомобила. След като нанесли тези повреди по автомобила подсъдимите продължили пътя си към дома на подс. Е. Д.. Стигнали до офиса на куриерска фирма “Еконт” на ул. Бели Лом №60 и там видели паркиран срещу входа му л.а. “Ситроен Берлинго” с рег. № ***, който бил собственост на свидетелите И.П.Т. и Е.Т.С.. Двамата подсъдими хвърлили парче бордюр върху предното стъкло на автомобила, при което счупили стъклото и охлузили предния капак на автомобила.

Пострадалите подали жалби за нанесените им щети, след което били извършени огледи на мостопроизшествията и образувано досъдебно производство.

Св. Ф. T. предал на разследващите компактдиск с файлове от видеокамерите от магазин “Всичко за един лев”.

Видно от заключението на назначената на досъдебното производство видео-техническа експертиза същият  диск съдържа файлове от охранителни камери. Записите са направени на ***г. в 06.34 часа. На видеозаписите е заснето: /от камера №4/ човек със светло яке и дънки отива на предната дясна врата на паркиран автомобил. Хваща страничното огледало и се опитва да го счупи като усуква. Друг човек с тъмно яке и дънки отива до същия автомобил от същата страна. Той също започва да дърпа огледалото;  /от камера №6/ двамата вървят, човекът със светлото яке се спира до стъклената витрина. Хваща вратата за дръжката и започва да я дърпа и бута. Стъклената врата се откача и пада на земята, като се натрошава.

Видно от заключението на назначената на досъдебното производство оценъчна експертиза, пазарната стойност на унищожената 1бр. двукрила стъклена врата на магазин “Всичко за един лев” към датата на деянието /***г./ е 760 лв.

Видно от заключението на назначената на досъдебното производство оценителна авто-техническа експертиза на щети по МПС общата стойност на щетите, нанесени по л.а. “Ауди А6” с рег. № ***, собственост на свидетелите М.Я.И. и Г.К.И. към ***г. възлиза на 1777,24 лв.

Общата стойност на щетите, нанесени по  л.а. “Ситроен Берлинго” с рег. № ***, собственост на свидетелите  И.П.Т. и Е.Т.С. към ***г. възлиза на 308,26 лв.

Общата стойност на щетите, нанесени по  л.а. Джип “Гранд Чероки” с рег. №***,  собственост на св. Г.Н.Г. към ***г. възлиза на 118,90 лв.

  Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява  от доказателсвата, събрани на досъдебното производство -показанията на свидетелите и писмените доказателствени материали, назначените експертизи, които категорично подкрепят признанията на двамата подсъдими, направени пред съда. Доколкото спор относно фактите по делото не съществува, то съдът приема фактическите обстоятелства изложени в обвинителния акт за напълно доказани.

Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи:

С деянието си подсъдимият Ц.Е.Т.  е осъществил състава на престъплението по чл.216, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, тъй като на *** г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Е.Н.Д. ***, е повредил противозаконно чужди движими вещи:

-                       лек автомобил “Джип Гранд Чероки” с рег. № ***, собственост на Г.Н.Г. ***, като повредата е на стойност 118.90 лв.

-                            лек автомобил “Ситроен Берлинго” с рег. № ***, собственост на И.П.Т. и Е.Т.С.,***, като повредите са на обща стойност 308.26 лв.

-                      лек автомобил “Ауди А6” с рег. № ***, собственост на М.Я.И. и Г.К.И.,***, като повредите са на обща стойност 1777.24 лв., всичко на обща стойност 2204.40 лв.

          С деянието си подсъдимият Е.Н.Д. е  осъществил състава на престъплението по чл.216, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, тъй като на *** г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Ц.Е.Т. ***, е повредил противозаконно чужди движими вещи:

-                     лек автомобил “Джип Гранд Чероки” с рег. № ***, собственост на Г.Н.Г. ***, като повредата е на стойност 118.90 лв.

-                     лек автомобил “Ситроен Берлинго” с рег. № ***, собственост на И.П.Т. и Е.Т.С.,***, като повредите са на обща стойност 308.26 лв.

              -     лек автомобил “Ауди А6” с рег. № ***, собственост на М.Я.И. и Г.К.И.,***, като повредите са на обща стойност 1777.24 лв. и унищожил противозаконно чужда движима вещ – 1 бр. двукрила стъклена врата, на стойност 760 лева, собственост на “T. -61” ООД гр. Варна, представлявано от Т. Ф. от гр. Разград, всичко на обща стойност 2964.40 лв..

    Двамата подсъдими са извършили целенасочени действия, насочени към нанасяне на повреди на изброените автомобили. При това са действали като съучастници – съизвършители. Подсъдимият Е.Д. е извършил и унищожаване на вещ – унищожил стъклена врата на магазин. Действията на подсъдимите са били противозаконни, като и двамата извършители са действали с пряк умисъл – явно целенасочено. Извършените от тях деяния са от един и същи вид, осъществени са през непродължителен период от време, при еднородност на вината, поради което престъпната им дейност се определя като продължавано престъпление по смисъла на чл.26, ал.1 от НК.

                   Индивидуализирайки наказанията на подсъдимите, съдът намира, че спрямо двамата подсъдими са налице многобройни смекчаващи обстоятелства – признават вината си и явно съжаляват, и двамата са на млада възраст – едва навършили пълнолетие, и двамата са с чисто съдебно минало до момента. Ето защо съдът намира, че наказанията им следва да се определят по реда на чл.55, ал.1, т.2, б. “б” от НК, като предвиденото наказание лишаване от свобода се замени с наказание ПРОБАЦИЯ, която следва да включва следните мерки за всеки един от двамата подсъдими - А/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ по настоящ адрес на подсъдимия за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА, с периодичност ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и Б/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ  СРЕЩИ с пробационен служител за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

 С оглед изхода на делото подсъдимите   следва да бъдат   осъдени да заплатият и разноските по делото.

Мотивиран така съдът постанови присъдата си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: