Мотиви към Решение  №305/09.07.2015г., постановено по НАХД №383/2015г. по описа на Разградския районен съд .

 

  Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия О.Д. *** за това, че на 03.10.2013 в гр. Разград е потвърдил неистина и затаил истина в писмена декларация, подадена по силата на закон – чл.160, ал.1 от ЗДвП : “Дубликат на свидетелство за управление или контролен талон към него се издава, когато свидетелството или контролния талон е изгубен, откраднат, повреден или унищожен, за което притежателят подписва декларация” и  чл.8, ал.2 от Закона за българските лични документи: “При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, а в случаите на чл.39а – в Министерството на отбраната или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина” пред орган на властта – служител на сектор “Пътна полиция”  при ОД на МВР – Разград за удостоверяване на истинността на посочените обстоятелства – престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК. С постановлението се предлага обвиняемият   да бъде  освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като му бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият не се явява. Защитникът му моли да му  бъде наложено минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият О.Д.Д. е роден на ***г***, живее в същото село. Същият е женен,  неосъждан /реабилитиран/.

Обвиняемият О.Д.   притежавал свидетелство за управление на МПС № ****1, издадено на 18.03.2009г.  от   МВР – Разград. Обвиняемият извършил нарушение на правилата за движение по пътищата в Р Турция, в резултат на което турските власти му отнели свидетелството за управление на МПС за срок от шест месеца, считано от 26.09.2013г. до 26.03.2014г.

 На 03.10.2013г. обвиняемият подал в ОД на МВР– гр. Разград пред св. Й. Ас.а, служител в  сектор Пътна полиция” при ОД на МВР – гр. Разград,  декларация, като в същата декларирал, че свидетелството му  за управление на МПС било изгубено, което не отговаряло на истината, тъй като в случая това свидетелство било отнето с акт на турските власти. Попълнил и заявление за издаване на ново СУМПС. Въз основа на така подадената декларация на 04.10.2013г. на обв. Д. било издадено ново  свидетелство за управление на МПС с № *****. Предходното му СУМПС било обявено за невалидно с причина “изгубен/откраднат”. Впоследствие отнетото в Р Турция свидетелство за управление на МПС на обвиняемия било изпратено от компетентните  власти на българските власти и изпратено в ОДМВР – Разград.

Назначена е съдебно-почеркова експертиза, която установява, че ръкописният текст и подписа посочен в описаната декларация в графата “декларатор” е изпълнен от обвиняемия О.Д..

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на разпитан свидетел, писмените доказателствени материали, назначената експертиза. Всъщност спор относно  фактите по делото не съществува, поради което и съдът приема обстоятелствата изложени в постановлението на прокурора за безспорно доказани.

Така с деянието си обвиняемият Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 313 ал. 1 от НК, тъй като   на 03.10.2013 в гр. Разград е потвърдил неистина и затаил истина в писмена декларация, подадена по силата на закон – чл.160, ал.1 от ЗДвП : “Дубликат на свидетелство за управление или контролен талон към него се издава, когато свидетелството или контролния талон е изгубен, откраднат, повреден или унищожен, за което притежателят подписва декларация” и  чл.8, ал.2 от Закона за българските лични документи: “При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, а в случаите на чл.39а – в Министерството на отбраната или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина” пред орган на властта – служител на сектор “Пътна полиция”  при ОД на МВР – Разград за удостоверяване на истинността на посочените обстоятелства.  В случая обвиняемият е попълнил пред органите на властта декларация в която отразил невярното обстоятелство, че свидетелството му за управление на МПС е изгубено. Обвиняемият е действал с пряк умисъл – напълно целенасочено.

При определяне на наказанието   на обвинаемия    съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му от наказателна отговорност по реда на чл.78а, ал.1 от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното  от него  умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или глоба, деецът се счита неосъждан   и не е  освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът като отчита, че обвиняемия  явно няма други противообществени прояви, намира, че на същия следва да се наложи наказание в размер равен на минималния, а именно глоба в размер на 1000лв, като  този размер на санкцията според съда в случая е достатъчен за поправянето му.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: