Мотиви към Решение № 329 /20.07.2015г. , постановено по НАХД №462/2015г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от А.А.Л. *** проява на дребно хулиганство.

Нарушителят А.Л. дава обяснения в които частично признава виновността  си, но и отрича някои от обстоятелствата, посочени в акта. Твърди, че е  бил провокиран от непристойно поведение на пострадалото лице към приятелката му.

  Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намери за установено следното: На 10.07.2015г. около 14,50 ч. в гр. Разград на пл. Момина чешма №1 в бар “СОХО” А.Л. се скарал с лицето М. В. Лв. Стигнало се до размяна на обиди, като Л. започнал да се заканва на опонента си и накрая му нанесъл два удара с шамар в лицето. В последствие за скандала били сигнализирани органите на полицията.

Описаната фактическа обстановка се доказва по несъмнен начин от приобщените писмени обяснения на свидетелите Г. Ил., Й. Д., Ем. П., както и от обясненията на самия нарушител, включително казаното от него пред настоящия съдебен състав.  Предвид изложеното съдът намира, че обстоятелствата, отразени в съставения акт са доказани по несъмнен начин.  

При това съдът намира, че нарушителят А.Л. e нарушил обществения ред и спокойствието на присъстващите и e  предизвикал възмущението им. Проявата му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт. Нарушителят А.Л. е проявил агресивно поведение. Дали е   бил провокиран по някякъв начин от пострадалия е отделен въпрос, но  при всички случаи проявата на Л. е крайно недопустима.

 Нарушителят е с лоша характеристика – осъждан е в предходни периоди, според представена характеристична справка.

При определяне на наказанието на нарушителя А.Л.  съдът отчита като смекчаващо  обстоятелство частичните признания на нарушителя и факта, че същият явно осъзнава неправомерността на поведението си, видно от казаното от него в съдебното заседание.  От друга страна в тежест на нарушителя следва да се отчетат недобрите му характеристични данни. При това съдът, като отчита всички значими обстоятелства, намира, че административното наказание на нарушителя следва да се определи по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1 от УБДХ, а именно глоба, но в по-висок размер - в размер на 350 лева, като съдът намира, че по този начин целите на наказанието ще се постигнат.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: