Р Е Ш Е Н И Е

№272/20.08.2015 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесети юли, две хиляди и петнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар :Г.М.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело №538 по описа за 2015 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за установяване съществуване на вземане и е предявен на основание чл.422 от ГПК.

            Ищецът-„Агроленд Консулт”ООД-Пловдив, настоява съда да постанови решение, с което да приеме за установено по отношение на ответника-„П.-М”ООД-Разград, че му дължи сумата 12 120,91 лева, представляваща 4 040,30 лева наемна цена за стопанската 2013/2014г. по договор за наем на земеделска земя от 18.07.2013г. и 8 080,61 лева договорена неустойка по същия договор при неизпълнение, ведно със законна лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявление по заповедното производство до окончателното плащане. Претендира и разноски по делото.

            Ответникът-„П.-М”ООД-Разград е депозирал писмен отговор, с който оспорва иска като неоснователен и настоява за отхвърлянето му с присъждане направените разноски. Заявява, че не дължи търсената сума, прави възражение по чл.32 ал.3 от ЗЗД като твърди, че договора за наем е сключен при наличие на грешка в предмета и измама, че при сключване на договора наемодателят е показал друг имот, които е бил в добро състояние и годен за ползване по предназначение, затова е заплатил и първата вноска от договорения наем и впоследствие установява, че земеделската земя, описана в договора за наем е негодна за земеделска обработка и ползване. Алтернативно оспорва и размера на присъдената неустойка, която счита че следва да бъде до размера на неизпълнението т.е. 50% от наемната цена.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: По реда на заповедното производство на основание чл.410 от ГПК по ч.гр.д.№123/2015г. по описа на РРС, ищецът се е снабдил със заповед за изпълнение на парично задължение  за сумата 12 120,91лева, представляваща втора наемна вноска в размер на 4 040,40 лева от договорената наемна цена по договор за наем на земеделска земя от 18.07.2013г. за стопанската 2013/2014г. и 8 080,61 лева договорена неустойка при неизпълнение по същия договор.

            С възражение вх.№1452 от 17.02.2015 г. длъжникът, е заявил, че не дължи търсената от него сума. С разпореждане от 17.02.2015г. съдът е спрял принудителното изпълнение на заповедта за изпълнение, заради което в срока на чл.415 от ГПК ищецът е предявил настоящия установителен иск.

            Няма спор, а видно и от представения договор за наем на земеделска земя на 18.07.2013 г., страните са сключили договор, съгласно който ищецът, като наемодател, е предоставил на ответника-наемател, за временно и възмездно ползване за срок от една стопанска година, считано от 01.10.2013г. до 01.10.2014г. земеделска земя с площ от 449,082 дка, съставляваща имот №***,  находящ се в землището на с.Козма Презвитер, община Омуртаг, обл.Търговище. В чл.1 ал.2 от Договора изрично е записано, че наемателят ще ползва наетата земя за земеделско ползване. В чл.3 е записано, че наемодателят предава наетата земя в състояние, което отговаря на ползването й, че наемателят „е извършил оглед на имотите и същите нямат недостатъци”, а в ал.3 е записано, че „страните се съгласяват, че имотите са предадени в надлежно състояние, което обстоятелство не може да се оспорва от наемателя”. Уговорено е и наемно плащане в размер на 9,20 евро на един декар или общо 4 131,55 евро, като 30% от наемната цена се заплащат при подписване на договора, 20%-до 30.11.2013г. и 50% до 01.10.2014г. Няма спор че неплатени е останала последната вноска-50% от договорената цена. Съгласно чл.20 от Договора, „в случай, че наемателят-ответника не изпълнява задълженията си по настоящия договор, то той дължи на наемодателят неустойка, в размер на уговореното наемно плащане”.

            Ответникът с писмения си отговор, прави възражение за унищожаване на договора, като твърди, че същия е сключен поради грешка и измама, че при сключването му ищецът му е показал друг имот, а не описания в договора, който се оказал негоден за земеделска обработка и ползване, обрасъл с храсти и дървета.

            Видно от показанията на разпитания по делото св. Й. П., действително ответникът след сключване на договора, след посещение на място е констатирал и разбрал, че посочения в договор имот № ***, макар и земеделска земя не подлежи на обработка „на практика не може да се работи, ерозирал е и има храсти, почвения слой почти го няма, дори да се изчисти ми се струва, че там нива не може да стане”.

            Съдът е назначил поисканата от ответника съдебно-счетоводна експертиза, вещото лице по която депозира заключение и обяснява в съдебно заседание, че е посетил земята на място и е констатирал, че тя е негодна за обработка, залесена е с нискостеблени дървета и храсти, които са на повече от 15 години. Вещото лице обяснява още, че през стопанската 2013/2014 година имота не е обработван и ползван по предназначение, съгласно Договора.

            Пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното:

            Предявеният установителен иск е неоснователен и като такъв следва да се отхвърли. Съдът кредитира изцяло заключението на вещото лице  и показанията на разпитания свидетел. Приема, че в случая е налице грешка в предмета на сключения между страните договор за наем на земеделска земя по смисъла на чл. 28 от ЗЗД. Грешката предполага несъзнавано несъответствие между представата на едно лице и действителността, под влияние на което несъответствие, то сключва сделката. Явно е, че при сключване на договора на наемателя-ответник е показан друг имот, а не описания в договора, тъй като логично не би договарял в своя вреда и не би извършил частично плащане на договорената наемна цена. За това сключения между страните договор следва да се прогласи за унищожен поради грешка в предмета. В случая, записаното в чл. 3 ал. 3 от Договора е без правно значение, тъй като противоречи на закона-ЗЗД и добрите нрави.

            С възражението си по чл. 32 ал. 3 от ЗЗД ответникът иска унищожаване на договора и поради измама. Фактическия състав на измамата, съгласно чл.29 от ЗЗД, включва следните елементи: да е сключена сделка; едната страна по сделката да е в заблуждение; заблуждението да е предизвикано съзнателно/умишлено/ от другата страна или от трети лица и сделката да е сключена поради заблуждението. По делото не се събраха доказателства за съзнателно поддържано от ищеца заблуждение и в тази част възражението е неоснователно и не следва да се обсъжда.

            Пред вид изложеното искът предявен по реда на чл. 422 от ГПК следва да се отхвърли, а издадената заповед за изпълнение на парично задължение, следва да се обезсили-т.11г от ТР №4 от 18.06.2014г. на ВКС по тълк.д.№//2013г., ОСГТК.

            Ответникът претендира за разноски по делото, пред вид изхода на същото, такива му се дължат от ищеца-чл. 78 ал. 3 от ГПК, и които съгласно представения списък по чл. 80 от ГПК са в размер на 1 380 лева.

            Ето защо съдът

 

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПРОГЛАСЯВА ЗА УНИЩОЖЕН,  на основание чл. 28 от ЗЗД, договор за наем на земеделска земя от 18.07.2013 г., сключен между „Агроленд Консулт”ООД-гр.Пловдив, като наемодател и „П.-М”ООД-Разград, като наемател, поради грешка в предмета.

            ОТХВЪРЛЯ предявения от „Агроленд Консулт”ООД с ЕИК-*** със седалище и адрес на управление: гр.Пловдив, бул.”Дунав” №***, ет.*** с представител Г. Б. М. против „П.-М”ООД с ЕИК-***, със седалище и адрес на управление: гр.Разград, ул.”Тимок” №***, вх.***, ап.***, представлявано от В. О. Б. иск по реда на чл. 422 от ГПК за установяване на вземане по договор за наем на земеделска земя от 18.07.2013г. в размер на  12 120,91 лева, като неоснователен и недоказан и ОБЕЗСИЛВА издадената заповед за изпълнение  на парично задължение  №239 от 29.01.2015г. по Ч.гр.д.№123/2015г. по описа на РРС.

            ОСЪЖДА „Агроленд Консулт”ООД с ЕИК-*** със седалище и адрес на управление: гр.Пловдив, бул.”Дунав” №***, ет.*** с представител Г. Б. М. да заплати на „П.-М”ООД с ЕИК-***, със седалище и адрес на управление: гр.Разград, ул.”Тимок” №***, вх.***, ап.***, сумата от 1 380 лева/хиляда триста и осемдесет лева/ разноски по делото.  

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :