РЕШЕНИЕ

335,  06.08.2015г.,  град Разград

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и седми Юли 2015година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 332 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от « Месокомбинат Свищов « ЕООД, с ЕИК 814189992, със седалище и адрес на управление гр. Свищов, ул. „ 33-ти Свищовски полк „ №91, представлявано от Управител И. М. Ш. ЕГН ********** против НП № 03 – 1088/ 14.05.2015г. на Началник Регионален отдел « МН – Северна България « на ГД « МН « към ДАМТН - София, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 44, т.4 вр. чл.43, ал.1 от ЗИ, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на 200,00лева на основание чл.85, ал.2 от ЗИ.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, жалбоподателят редовно призован, не се явява, не изпраща упълномощен повереник.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: При извършване на планова надзорна проверка, контролни органи от ГДМН, свидетелите М. М. и М. Ж., на 06.11.2014г. около 10,30ч. в търговски обект магазин за месо, находящ се в гр. Разград, жк. „ Орел „ – Кооперативен пазар, стопанисван от « Месокомбинат Свищов « ЕООД, с ЕИК 814189992, документирана в ПЗП081 ММ 019/06.11.2014г., установили, че жалбоподателят в качеството си на лице по чл.5 от ЗИ в стопанисвания от него обект използва за измерване при директна продажба  на месо и месни продукти, с цел осъществяване на търговски плащания везна електронна, тип EVL 6/15L –M -6 –X с идент. № 016463, произведена от Еликом Електроник, ІІІ клас на точност. Везната е без знаци за последваща проверка на СИ в употреба по чл.43, ал.1 от ЗИ, защото същата е теихнически неизправна и със знак за забрана за употреба „ Х „, а наличния върху нея знак-марка за залепване е с изтекъл срок на валидност от последваща проверка, през м. Октомври 2013г. с номер на марката 01114 от 2012г. Проверката извършили в присъствие на провавач в обекта Л. П. Последствие, представляващият дружеството бил поканен да се яви за съставяне и връчване на АУАН за констатираното нарушение, като на указаната дата, не се явил, при което бил съставен процесния АУАН на 09.12.2014г. в негово отсъствие. В АУАН, актосъставителят, след излагане на фактическата обстановка по посочения начин, описал нарушението като „ ... като е използвало на 06.11.2014г. описаното средство за измерване – везна без знак за последваща проверка « Месокомбинат Свищов « ЕООД е извършило нарушение на чл.44, т.4 вр. Чл.43, ал.1 от ЗИ...». АУАН бил изпратен за връчване и връчен редовно по седалище на дружеството на 13.12.2014г. На база съставения АУАН на 14.05.2015г. било издадено и процесното НП, в което адм. наказващият орган е описал нарушението по идентичен с АУАН начин, квалифицирал го също по чл.44, т.4 вр. Чл.43, ал.1 от ЗИ, а на основание чл.85, ал.2 от ЗИ, наложил минималната, предвидена в Закона „имуществена санкция”  в размер на 200,00лева.

НП е връчено на  търговеца на 21.05.2015г., жалбата срещу него е постъпила пред адм. наказващия орган на от 25.05.2015г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.  По същество е неоснователна. 

От така възприетата от съда фактическа обстановка, безспорно се установява по делото, че е осъществен от обективна и субективна страна състава на административно нарушение по чл.44, т.4 вр. Чл.43, ал.1 от ЗИ. Съгласно разпоредбата на чл. 44, т. 4 от ЗИ търговското дружество като лице, което използва средства за измерване има задължение да осигурява техническата им изправност и правилната им употреба – да ги използват по предназначение, да не променят съответствието им с одобрения тип или с изискванията към тях, да ги заявява и представя за последваща проверка в Българския институт по метрология или пред избрано от тях лице, оправомощено за проверка, да не използват средства за измерване без знаците по чл. 35, чл. 39, ал. 1 и чл. 43, ал. 1. Съгласно  чл. 43, ал. 1 от ЗИ – "Последващата проверка се извършва на средствата за измерване в употреба и се удостоверява със знаци за последваща проверка". Нарушението на чл. 44, т. 4 във вр. с  чл. 43, ал. 1 от ЗИ е формално, на просто извършване. Неоснователни са възраженията на жалбоподателя, че процесното средство за измерване не е било използвано, защото се оборват от свидетелските показания на свидетелите, присъствали при претеглянето и продажбата на месо и месни продукти по време на проверката. Видно от приложените по делото писмени доказателства, се установява, че процесната ел. везна не е представена на последваща проверка и въпреки поставения знак за забрана за употреба, същата е била използвана в обекта на жалбоподателя по предназначение в нарушение на посочените разпоредби. Неоснователни са възраженията на жалбоподателя и за допуснати процесуални нарушение при съставянето на АУАН и издаването на НП, същите са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Относно приложението на чл.28 от ЗАНН. С оглед препращащата разпоредба на чл. 11 от ЗАНН разпоредбите на Наказателния кодекс (НК), включително и относно обстоятелствата, изключващи отговорността са приложими и в административно- наказателния процес. Такова обстоятелство, изключващо отговорността, е предвидено в нормата на чл. 9, ал. 2 НК - деянието формално осъществява признаците на предвиденото в закона административно нарушение, но поради своята малозначителност, не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна. Общественоопасно е деянието, което застрашава или уврежда личността, правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България или други интереси, защитени от правото, т. е. при използване на процесната везна въпреки поставения знак за забрана, установяващ, че същата е технически неизправна са засегнати законните интереси на неограничен кръг лица – клиенти в търговския обект и това, няма как да  обоснове приложението на чл.28 от ЗАНН.

Наложената от адм. наказващия орган санкция е в минималния предвиден размер и се явява съответна  на извършеното нарушение.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 03 – 1088/ 14.05.2015г. на Началник Регионален отдел « МН – Северна България « на ГД « МН « към ДАМТН - София, с което на « Месокомбинат Свищов « ЕООД, с ЕИК 814189992, със седалище и адрес на управление гр. Свищов, ул. „ 33-ти Свищовски полк „ №91, представлявано от Управител И. М. Ш. ЕГН **********, за нарушение на чл. 44, т.4 вр. чл.43, ал.1 от ЗИ, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на 200,00лева на основание чл.85, ал.2 от ЗИ.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: