Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 326, 05.08.2015г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На  шестнадесети Юли  2015 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Н. Борисов

  Секретар: П.Т.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 367 по описа за 2015                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от П.Г.И. *** против  Наказателно постановление № 155/04.06.2015г. на Началник Сектор „ ОП „ при РУП - Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД  й е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград не се явява проц. представител.

       РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 04.06.2015г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН № 389775, за това, че ”... на 04.06.2015г. около 14,58ч. в гр. Разград, в сграда РУП, намираща се на ул. „ Априлско въстание „ №1. При извършена полицейска проверка на документите за самоличност на лицето П.И. се установи, че не е положила достатъчно грижи да опази СУМПС № ***, издадена на 07.03.2006г., следствие на което е открадната...”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.7, ал.1 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал с възражения. На същата дата жалбоподателят попълнил Декларация по чл.17 от ПИБЛД, в която заявил, че при екскурзия в Кралство Испания на 27.05.2014г. й е открадната дамската чанта с намиращите се в нея лични документи, пари и банкови карти. На база съставеният АУАН на 04.06.2015г., Началник Сектор „ ОП „ при РУП - Разград издал и обжалваното НП, в което описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал по чл.7, ал.1 от ЗБЛД и на основание чл.81,ал.2,т.2 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 30,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 04.06.2015г. Жалбата срещу НП е постъпила при адм. наказващият орган на 09.06.2015г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Действително от събраните в хода на съдебното производство писмени и гласни доказателства, безспорно се установява, че жалбоподателят / по аргумент от противното / е посетила Кралство Испания с цел екскурзия, по което време й е била открадната и дамската чанта, в която се е намирало, наред с другите документи и вещи и процесното СУМПС. Това се потвърждава и от приложената по делото Декларация по чл.17 от ПИБЛД. Още при съставянето на процесния АУАН, жалбоподателят е навел спорни факти, обстоятелство, за което съгласно чл.52, ал.4 от ЗАНН, адм. наказващия орган е трябвало да извърши проверка. Като не е сторил това, адм. наказващият орган е издал процесното НП при нарушаване на процесуалните правила, довело до ограничаване правото на защита на жолбоподателя. Отделно от изложеното както в АУАН, така и в НП не е посочено в какво точно се изразяват „ достатъчно грижи „ за опазване от открадване на СУМПС.

Съдът намира обжалваното НП за незаконосъобразно, поради което същото следва да бъде отменено.

       Поради изложеното, съдът   

 

 

РЕШИ  :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 155/04.06.2015г. на Началник Сектор „ ОП „ при РУП - Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД на П.Г.И. ***  е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :