Р Е Ш Е Н И Е

 

                                        2015 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На     тридесет и първи август           2015 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН  КОСЕВ

                                 

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:   ВЕСЕЛИН  ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията

ЧН дело    421 по описа за 2015 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

На основание  чл. 162   от Закон за здравето НАСТАНЯВА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ  за срок от ЕДИН  МЕСЕЦ     В.Й.Ц., ЕГН  ********** ***, което лечение да се извърши в Психиатрично отделение при МБАЛ “Св.Ив.Рилски”  гр. Разград.  

НАЗНАЧАВА определено от Кмета на гр. Разград лице за изразяване информирано съгласие  относно лечението на  В.Й.Ц., ЕГН  **********.                                                  НА ОСНОВАНИЕ чл.163 ал.2  от ЗЗ обжалването на настоящото решение не спира изпълнението му.

ПРЕПИС  от настоящото решение да се изпрати на МБАЛ „Св.Иван Рилски” гр. Разград

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Мотиви към Решение  №368/31.08.2015г., постановено по ЧНД №421/2015г. по описа на Разградския районен съд .

 

                

                  Производството е по реда на чл.155 от Закона за здравето, образувано по искане на РРП за задължително настаняване на  лечение на лицето  В.Й.Ц. ***.

В съдебното заседание пред РРС представителят на РРП поддържа направеното искане.

Настаняемата В.Ц. счита, че няма нужда от лечение. Нейният защитник също  намира искането на прокуратурата за неоснователно, считайки, че не са налице предпоставки за настаняване на В.Ц.  на лечение.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

От данните по делото се установява, че освидетелстваната В.Ц. страда от Параноидна шизофрения. Според назначената експертиза понастоящем е налице обостряне на състоянието й, което застрашава сериозно здравето й както и представлява опасност за околните, което налага провеждане на задължително лечение в психиатрично заведение. По време на изследването при извършване на експертизата наснаняемата самоволно напуснала отделението, в което била постъпила. При настаняемата липсва  критичност и съзнание за болестно състояние. Вещото лице препоръчва необходимото лечение да се извърши в психиатрично отделение към МБАЛ  “Св. Иван Рилски” Разград за срок от един месец. В съдебното заседание вещото лице уточнява, както е отразено и в заключението, че освидетелстваната  понастоящем  не може да изразява информирано съгласие за провеждане на лечение.

Изложената фактическа обстановка се установява от назначената експертиза, разпитаните в съдебно заседание свидетели, писмените доказателствени материали и съдът я намира за безспорно установена, доколкото няма данни, които да поставят под съмнение някои от изложените  обстоятелства. Съществено значение има казаното  от св.Г. Д. – настаняемата предизвиквала безпричинни конфликти, хвърляла буркани на терасата й, описва случай при който настаняемата хвърлила срещу нея запалена клечка кибрит, пожелавайки й “да изгори”. За пререкания с настаняемата говори и свидетелката Л. А., като потвърждава, че настаняемата често се карала със свидетелката Д., основно заради децата на последната, които според настаняемата вдигали шум.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна, че са налице предпоставките на чл.155 във връзка със чл.146, ал.1, т.1  от Закона за здравето за задължително настаняване и лечение на освидетелстваната В.Ц.. Настаняемата   страда от заболяване по смисъла на чл.146, ал.1, т.1  от ЗЗ и  конкретното състояние на настаняемата е такова, че се явява опасност за околните, а представлява и риск за здравето й. Видно от данните по делото  настаняемата  би могла да извърши проява, носеща опасност за околните /чл.155 от ЗЗ/. Ето защо В.Ц. следва да бъде настанена на задължително лечение. С оглед становището /препоръка по смисъла на чл.160, ал.3 от ЗЗ/ на вещото лице, извършило съдебно – психиатричната експертиза, както и с оглед останалите данни по делото лечението следва да е в условията на стационарен режим и следва да се проведе в Психиатрично отделение при МБАЛ “Св. Иван Рилски” гр. Разград,  за срок от един месец.

Тъй като в хода на процеса се установява неспособност на настаняемата  сама да изразява информирано съгласие за своето лечение, то по реда на чл.163, ал.2 от ЗЗ  следва да бъде назначено определено от Кмета на гр. Разград лице което да изразява информирано съгласие за лечението на настаняемата.

Мотивиран така съдът постанови решението си

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: