РЕШЕНИЕ

 

331                                      04.08.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и първи  юли                                    две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №434 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от “Максима България” ЕООД - гр. София срещу Наказателно постановление   В-0030977 от 11.05.2015г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Комисията за защита на потребителите, с което на обжалващото дружество   е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.209 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.63,т.3  от същия закон. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

В съдебното заседание на РРС за обжалващото дружество не се явява представител.

Ответната страна Комисия за защита на потребителите – гр. Варна, не изпраща представител.

 За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление В-0030977 от 11.05.2015г., издадено от  Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Комисията за защита на потребителите на   “Максима България” ЕООД - гр. София е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.209 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.63,т.3  от същия закон. Същото наказателно постановление е издадено на основание Акт за установяване на административно нарушение 2015 № К – 0030977/30.03.2015г.  съставен на обжалващото юридическо лице от старши инспектор при  РД – Варна в резултат на извършена на  10.03.2015г.  проверка в обект – магазин «Т-Маркет»,  стопанисван от обжалващото дружество.   Констатациите  от тази проверка са отразени в акта и впоследствие   в наказателното постановление. В същото се сочи, че при проверката е установено, че « ... “Максима България” ЕООД извършва търговска дейност в магазин “Т-Маркет”, находящ се в гр. Разград, ж.к. “Орел”, ул. “Юмрукчал” 15, като предлага за продажба хранителни и нехранителни стоки. По време на проверката обектът работи и се обслужват клиенти. Установи се, че се предлагат следните стоки, за които търговецът е обявил намаление, като е поставил етикет със зачертана стара цена и посочена нова, но не е обявил период на намалението :

- Дезодорант GALERIA TINY, 150 мл., стара цена 3.59 лв., нова цена 2.99лв., налични 21 бр.;

 -Дезодорант "FA", 150 мл., различни модели, стара цена 4,79 лв, нова цена 3,99 лв., налични 7 бр.;

 -Дезодорант "GARNIER", 150 мл, различни модели, стара цена 3,99 лв., нова цена 3, 29 лв., налични 21 бр.;

-          Дезодорант "MARGARITA", 150 мл., налични количества 8 БР., стара цена 4,49 лв. нова цена 2.99лв.;

-          Дезодорант "REXONA", различни модели,   стара цена 5,29 лв., нова цена - 2,99 лв. 150 мл.. налични количества  54 бр.;

-          Дзодорант "DOVE", 150 мл., различни модели, налични количества 53 бр.;

-          Шампоан "GLISS ТОТAL", 250 мл., налични количества 3 бр., стара цена 5,79 лв., нова цена -3.99 лв.;

-          Шампоан "FRUCTIS COLOR", 250 мл., налични количества 14 бр., стара цена 3,99 лв., нова цена 3.29 лв.;

-          Шампоан "SHAUМА Q10", 400 мл., налични количества 2 бр., стара цена 4, 79 лв., нова цена -3,29 лв.;

-          Балсам "ELVITAL ARGININE" 200 мл., налични количества 11 бр., цена 5, 49 лв., нова цена - 3,99 ЛВ.

Прието е, че “Максима България ” ЕООД не е изпълнил административното си задължение да посочи в съобщението за намаление на цените периода през който стоките се предлагат с намалени цени, с което е нарушил разпоредбата на чл.63, т.3 от ЗЗП.

Пред РРС като свидетел е разпитана актосъставителката  А. Т.. В показанията си тя потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че при проверката установили, че изброените стоки били с етикети със зачертани стари цени и посочени нови по-ниски цени. Не бил посочен обаче период, за който намалението важало. В обекта имало брошура / приложено копие/, описваща стоки с намалени цении с определен период на намалението, но в същата не фигурирали изброените в НП стоки. За процесните стоки никъде в обекта не била записана някаква информация за какъв период се продават с намалени цени. Видно от приложеното копие на брошура, от изброените в НП стоки същата включва единствено  Дезодорант "REXONA", различни видове, със  стара цена 5,29 лв. и нова цена - 2,99 лв, като за тази стока  важи периодът за намаление на цените, посочен на първата страница на брошурата.  Всички други изброени  в НП стоки обаче не се включени в брошурата, а както сочи актосъставителката за тези стоки не е имало никаква информация в обекта, относно периода за който намалението на цените е важимо. Затова й съдът намира, че отразените в  акта и НП обстоятелства са доказани, с изключение за посочената стока Дезодорант "REXONA", различни видове, за която стока явно е имало информация /в брошурата – л.12 от Делото/, сочеща за какъв срок важи намалението. За останалите козметични продукти, посочени в НП такава информация не е имало в обекта.

При така изложените обстоятелства съдът намира следното: Данните по делото   дават основание на съда за извод, че наказателното постановление е законосъобразно - не е засегнато от процесуални пороци и вмененото на санкционираното дружество нарушение се доказва. Санкционираният търговец е пуснал в продажба стоки с намалени цени, без да посочи за какъв период това намаление важи. Съдът приема, че за стоките описани в НП, такова уточнение търговецът е направил само за стоката Дезодорант "REXONA", но не и за другите изброени в НП козметични продукти, за които нарушението се явява доказано. Именно с неуточняването за какъв срок важи намалението на цените за тези продукти, търговецът е нарушил чл. 63, т.3 от ЗЗП и основателно е санкциониран на основание чл.209 от същия закон, като наложеното му наказание в случая е в минимален размер. В конкретния случай според съда не може да се говори за маловажност на случая – става дума за нарушения, които явно се подценяват от търговците и които в немалка степен засягат правата на потребителите, поради което и същите се явяват сериозни закононарушения. Поради всичко изложено наказателното постановление следва да бъде потвърдено, тъй като е законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление    В-0030977 от 11.05.2015г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Комисията за защита на потребителите, с което на “Максима България” ЕООД - гр. София е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.209 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.63,т.3  от същия закон.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд  - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: