МОТИВИ към Решение №355/19.08.2015г. по АНД №542 по описа за 2015г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от К.Р.С. *** в бензиностанция Ромпетрол на бул. Априлско въстание непристойна проява, нарушаваща обществения ред и демонстрираща явно неуважение към обществото, изразяваща се в нанасяне на шамар в областта на тила на Х. Ю. Х.

             Нарушителят дава частични обяснения, признава стореното, като съжалява за постъпката си. Твърди, че е кротък човек. Агресията му е била от въздействието на употребения алкохол.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На 19.08.15г. в гр.Разград, около 04.30ч. сутринта на бензиностанция Ромпетрол, находяща се на бул.Априлско въстание ударил шамар в областта на тила на Х. Ю. Х., като конкретната причина за това му поведение негативното въздействие от употребата на алкохол.

            Горната фактическа обстановка съдът намира за доказана от обясненията на нарушителя и събраните доказателства. Безспорно се установи, че С. е нанесъл един удар с длан в тила на Х. Не се събраха доказателства, това противоправно негово поведение да е предизвикано от пострадалия.  

            Така с деянието си- нанасяне на удар в тила на Х., С. е нарушил обществения ред, държал се възмутително и непристойно. Проявата му, поради по-ниската степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл. 325 НК, но се явява нарушение - дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието съдът отчете превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, а именно, че С. е неосъждан; факта, че не отрича да е удрял пострадалия, разкаянието и въздействието на алкохола. Поради това съдът намира, че наказанието следва да е по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ в  минималния законово определен размер - 100лв. С това по вид и размер наказание, целите на наказанието биха се изпълнили.       

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: