Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   

                                     №304, 15.09.2015г., гр.Разград.

 

                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                     състав

на единадесети септември                                      две хиляди и петнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Ж.Р.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 555/2015г. по описа на РРС:

 

            Исковете са с правно основание чл.288 ал.12 КЗ във вр. с чл.45 ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от Гаранционен фонд, с която моли съда да осъди ответника да заплати му сумата от 1583.32лв, обезщетение за имуществени вреди по л.а., ведно със законната лихва върху главницата, считано от предявяването на иска до окончателното й изплащане, както и разноските по делото. Ищецът твърди, че на 02.09.09г., л.а.Шевролет с ДК№******* и л.а.Пежо 206 с ДК№ ****** са се сблъскали на кръстовището на бул.Странджа и бул.Априлско въстание, като са навлезли на жълта светлина. Ответникът не е имал валидно сключена ЗЗГО. ГФ е приел ½ съвина на водача на увредения л.а ****** и е изплатил на собственика сумата от 1583.32лв. С регресна покана е поканил длъжника да погаси задължението си, но без резултат.

          Ответникът И.Т.С., чрез назначеният му особен представител оспорва иска.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 02.09.09г., л.а.Шевролет с ДК№ ***** и л.а.Пежо 206 с ДК№ ****** се сблъскали на кръстовището на бул.Странджа и бул.Априлско въстание. Л.а Пежо, управляван от ответника навлиза при жълта светлина на светофара в кръстовището, като предприема маневра „завой наляво“ и се блъска в навлизащия в кръстовището също на жълта светлина насрещно движещ се л.а. Шевролет. Л.а. управляван от ответника не е имал валидно сключена ЗЗГО, поради което собственика на другия автомобил е заявил щетите пред ищеца. ГФ е оценил щетите, приел е ½ съвина на водача на увредения л.а Шевролет и е изплатил на собственика му М. М. сумата от 1583.32лв. С регресна покана ищецът е приканил ответника да погаси задължението си, но без резултат.

              Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът е основателен.

              Съгласно разпоредбата на чл.288 ал.12 КЗ, след изплащане на обезщетение по ал.1 и 2 на чл.288, ГФ встъпва в правата на увреденото лице до размера на платеното и разходите за определяне и изплащане на обезщетението.

              Ищецът е представил писмени доказателства за всички факти, за които носи доказателствената тежест. По делото е безспорно установено, че поведението ответника, предприемащ маневра завой наляво в кръстовище, на жълта светлина е причина за ПТП, при което л.а.Шевролет, собственост на М. М. е увреден. Причината собственикът на л.а. Шевролет да се обърне към ищеца е, че ответникът не е имал  валидна ЗЗГО. ГФ е завел щета № 110877/16.12.09г. и  е оценил вредите по л.а. на 3166.64лв., като обаче е приел ½ съвина на другия шофьор /М.М./, който също е навлязъл в кръстовището на жълта светлина, поради което му е определил за обезщетяване половината-1583.32лв. Ищецът е изплатил обезщетението по щетата на 24.03.2010г., като по този начин е встъпил в правата на увреденото лице. Въпреки поканата ответникът не е заплатил исковата сума, което поражда правото на ищеца да реализира правата си по исков ред.

            Ответникът дължи обезщетение за забава от датата на предявяването на иска-24.03.15г. до окончателното й изплащане.  

            Предвид основателността на иска, основателна е и претенцията за заплащане на разноски от 403.33лв. е основателна.

            По изложените съображения съдът

 

                                                   Р    Е    Ш    И    :

 

            ОСЪЖДА И.Т.С. *** да заплати на Гаранционен фонд гр.София, ул.”*****, представляван от изп.директор Б. И. М. от 1583.82лв./ хиляда петстотин осемдесет и три лева и осемдесет и две стотинки/, изплатено обезщетение за причинени имуществени вреди, считано от 24.03.2015г. до окончателното й изплащане и разноски в размер на 403.33лв./четиристотин и  три лева и тридесет и три стотинки/.

           Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: