Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                              №306, 25.09.2015г., гр.Разград. 

 

                                   В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                        състав

на единадесети септември                                          две хиляди и петнадесета година

на публично съдебно заседание, в състав:

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 695 по описа за 2015г.:

 

             Искът е с правно основание чл.58 от ЗК.

             Б.В.С. е предявил иск, с който моли съда да отмени решенията, взети на ОС на кооперацията, като незаконосъобразни. Твърди, че проведеното на 04.04.2015г. ОС и взетите на него решения / за провеждане на общо събрание на 04.04.15г., за представяне в тридневен срок на финансов отчет за финансовата 2014г. и за назначаване на финансова ревизия на кооперацията/ са незаконосъобразни, тъй като не е спазена процедурата по чл.16 ЗК за свикване на ОС, както и че не е спазен реда за преброяване на гласовете. Представя копие на покана, отпечатана във в-к Гледища. Има искане ответникът да представи протоколната книга, както и всички материали свързани със свикването и провеждането на ОС на член-кооператорите на ЗК“Гороцвет“, проведено на 04.04.15г.

            Ответникът ЗК“Гороцвет“ счита иска за допустим и основателен. Признават факта, че ОС е свикано“нередовно“. На разширено заседание на УС и КС, проведено на 05.03.15г. е взето решение  да се проведе общо годишно отчетно събрание на 04.04.15г. от 10ч. в с.Гороцвет, без да е определен дневен ред на това събрание.  В публикацията във в-к Гледища са посочени девет точки, като никоя от тях не е приемана на заседанието на УС и КС. На самото ОС, проведено на 04.04.15г. са присъствали и гласували лица, които не са член кооператори, не е установен кворум, а самото събрание е протекло при дневен ред, различен от публикувания в поканата. Представя копия на протокол №4/05.03.15г., списък на член-кооператорите, списък на член-кооператорите присъствали на ОС, протокол от 04.04.15г.

           Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Ищецът е бил член на ЗК”Гороцвет” към датата на Общото събрание и датата на предявяването на иска -16.04.15г. Видно от представените копие от в-к Гледища от 18.03.15г., в която е публикувана покана до член-кооператорите за свикване на ОС на 04.04.15г., в която е оповестен и дневния ред /1.приемане и освобожданаване на член.кооп.; 2.отчет за дейността на ЗК за финансовата 2014г.; 3.отчет за финансово-счетоводната на ЗК през 2014г.; 4.отчет на КС; 5. попълване състава на КС и УС и промени в Устава за броя на членовете в УС; 6.избор на временно изпълняващ длъжността председател на ЗК; 7.вземане на решение за извършване на финансова ревизия за изтеклия период; 8. определяне на рентата за стопанската 2015г.; 9.разни /. Решението за свикване на ОС е взето на заседание на УС и КС проведено на 05.03.15г., на което са присъствали всички членове на КС и трима от членовете на УС. Видно от справка в Търговския регистър членовете на УС са шестима. В представения списък на член-кооператорите са 212. Списъкът на присъстващите член-кооператори е от 45 човека, от които единствено Р. Ив. Р. /№41/ не е в списъка на член–кооператорите. Според ищеца поради липса на кворум ОС е започнало един час по-късно от обявеното. Този факт не е отбелязан в протокола. След избора на председател и протоколчик на събранието са започнали изказвания на член-кооператори относно изготвянето на финансов отчет и одит на кооперацията, извършването на продажбата на земи, закупуването на техника и тегленето на кредити. Въпреки липсата на оформено решение От изказванията следва да се приеме, че е прието решение извършването на финансова ревизия, организирана от УС, след което КС да се организира ново ОС.

              Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът е основателен и доказан, но на основания различни от сочените.

              Неоснователно е твърдението на ищеца, че ОС е свикано от КС, а не от УС. Видно от протокол от 05.03.15г. е проведено заседание на КС и УС, на което са присъствали всички членове на КС и трима членове на УС от общо седем. Чл.22 ал.2 ЗК и чл.36 ал.3 от Устава предвиждат легитимност на събранието на УС при присъствие на две трети от членовете му, които са седем или за да е легитимно събранието следва на него да се присъствали поне петима /4.66/ членове на УС. Предвид липсата на законовоопределения минимум членове на УС, събранието се явява нелегитимно, както и взетото на него решение за свикване на ОС също. Не става ясно и кой е определил и дневния ред на ОС, тъй като такова решение не е вземано на нелегитимното събрание на УС и КС. Това са все нарушения на процедурата за свикване на общо събрание, които опорочават провеждането му.

             На следващо място в чл. 16 и сл. от ЗК законодателят е предвидил задължителна процедура за свикване и провеждане на ОС на кооперацията, която процедура гарантира в необходимата степен спазването на основните принципи за работа и ръководство на кооперацията. Изготвянето на писмена покана за свикване на ОС на кооперацията, с посочен в нея точно определен дневен ред е императивно правило на чл. 16 ал.1 ЗК, а разгласяването на поканата е въпрос на уставно устройство. Чл.26 ал.2 от Устава на кооперацията предвижда поканата за ОС да се разглася, чрез: 1.писма до член кооператорите, 2. поставяне на видни места в селището; или 3.съобщение по местната радиоуредба, 4.съобщение най-малко в един районен вестник, т.е. за да има спазена процедура по свикване на ОС, всеки член-кооператор е следвало да е получил лично покана, като освен това поканата е следвало да бъде разгласена публично по реда на т.2 или по т. 3 и 4.. Липсват доказателства за изпращането на лични покани до член-кооператорите. На липсата на лични покани може да бъде обяснен и минималният брой присъстващи 45 от общо 212 член-кооператори.   

             Предвид гореизложеното, съдът намира че проведеното на 04.04.2015г. ОС на член-кооператорите на ЗК“Гороцвет“ е нелегитимно и взетите на него решения са незаконосъобразни, поради което следва да бъдат отменени. 

             По изложените съображения и на основание чл.235 ГПК, съдът

 

                                                    Р    Е    Ш    И    :

 

            ОТМЕНЯ като незаконосъобразни, взетите решения на Общо събрание на член-кооператорите на ЗК”Гороцвет” с.Гороцвет, проведено на 04.04.2015г. за изготвяне на финансов отчет в тридневен срок; за назначаване и извършване на  финансова ревизия /независим одит/ на кооперацията в едноседмичен срок, за насрочване на ново общо събрание, на основание чл.58 ЗК.

            ОСЪЖДА ЗК”Гороцвет” да заплати на Б.В.С. сумата от 850лв., разноски по производството.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен от съобщаването му на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: