П Р И С Ъ Д А

                                           2015 година                                     град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На              двадесет и осми септември                                 2015 година      

В публично заседание в следния състав:

 

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.С.

                                                                         С.К.

 

                         

Секретар:  Д.Д.

Прокурора: НЕДКА ПЕТРОВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   122   по описа за 2015 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.Л.М., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че за 17/18.10.2013 г. в землището на с. Краново, общ. Кайнарджа, обл. Силистра, в района между 466 и 467 гранична пирамида от държавната граница с РРумъния, като извършител, в съучастие със С.Х.С. ***, участвал като помагач, е превел през границата на страната, от РБългария в РРумъния две лица, които не са български граждани– Н.М.К., роден на *** г. в Иран и А.Х.К., роден на *** г. в Иран, без документи за самоличност, без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 НК, като на основание чл. 54 от НК му налага наказания, както следва: ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА,  при първоначален строг режим на изтърпяване в затворническо общежитие от закрит тип и наказание ГЛОБА в размер на 1 800 лв.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Х.С., роден на *** ***., български гражданин, с начално образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 17/18.10.2013 г. в землището на с. Краново, общ. Кайнарджа, обл. Силистра, в района между 466 и 467 гранична пирамида от държавната граница с РРумъния, като помагач, в съучастие с П.Л.М. ***, участвал като извършител, умишлено е улеснил извършването на престъпление – да бъдат преведени през границата на страната, от РБългария в РРумъния две лица, които не са български граждани– Н.М.К., роден на *** г. в Иран и А.Х.К., роден на *** г. в Иран, без документи за самоличност, без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 НК като на основание чл. 54 от НК му налага наказания, както следва: ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА,  при първоначален строг режим на изтърпяване в затворническо общежитие от закрит тип; наказание ГЛОБА в размер на 1 800 лв. и наказание КОНФИСКАЦИЯ на 1/3 идеална част от притежаваните от него 6/8 идеални части от правото на собственост върху недвижим имот, находящ се в гр. Р***, представляващ самостоятелен обект – първи жилищен етаж от североизточната част на жилищна сграда – близнак, с обща застроена площ от 44,49 кв.м , включващ: коридор, две стаи и кухня, при граници: югоизток – крайна стена и стълбище за втори жилищен етаж, северозапад: крайна стена и пристройка вход и стълбище за първи жилищен етаж, югозапад – първи жилищен етаж, ведно с прилежащото складово помещение с изградено в него сервизно помещение с полезна площ от 18,81 кв.м, разположено в северозападната част на приземния етаж на жилищната сграда, при граници: изток – гараж, преустроен в стая, югозапад – входно антре, североизток – вътрешен двор, и прилежащите входно антре и стълбище, както и складово помещение с обща застроена площ от 15,04 кв.м., при граници: запад, север и юг – вътрешен двор, ведно със съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото.

       ОСЪЖДА подсъдимите П.Л.М., ЕГН ********** и С.Х.С., ЕГН ********** да заплатят солидарно по сметка на Държавния бюджет сумата 489.48 лв. (Четиристотин осемдесет и девет лв. и 48 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                              2.