П Р И С Ъ Д А

 

                                            2015 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На     двадесет и трети септември                                                   2015  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.П.

                                    Н.Д.

Секретар: Г.А.

Прокурор:  ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ                                                            Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      468   по описа за 2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

 

ПРИЗНАВА подсъдимата С.И.Х.   родена на *** ***, общ. Л.****, български гражданин, с начално образование, неомъжена, пенсионер по болест, осъждана, като към момента на извършване на настоящото деяние е била неосъждана, ЕГН ********** за ВИНОВНА  в това, че в периода от 01.08.2010 г. до 31.07.2011 г. в гр. Лозница, обл. Разград, чрез използване на документ с невярно съдържание – молба-декларация с вх. № Л-1067/24.08.2010 г. за получаване на месечни помощи за дете до навършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, изискуема по чл. 7 от Закона за семейните помощи за деца и чл. 17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца, подадена на 24.08.2010 г. в гр. Лозница,   пред служител на Дирекция “Социално подпомагане” – гр. Разград, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари, представляващи месечни помощи за отглеждане на едно дете, в общ размер на 420 лева, собственост на Агенция “Социално подпомагане”-гр. София, с намерение да го присвои – престъпление по чл. 212, ал. 1 от НК, като на основание чл. 55 ал.1 т.1 от НК й налага  НАКАЗАНИЕ ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, изпълнението на което отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ на основание чл.66 ал.1 от НК.

  ОСЪЖДА подсъдимата С.И.Х. ЕГН **********, на основание чл. 45 от ЗЗД ДА ЗАПЛАТИ на Агенция “Социално подпомагане”-гр. София сумата 420,00 лв. представляваща обезщетение за причинените с престъплението имуществени вреди, ведно със законната лихва върху нея, считано от 31.07.2011 г. до окончателното й изплащане.

          ОСЪЖДА подсъдимата С.И.Х., ЕГН **********, да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата 703,25  лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на РС Разград сумата 50,00 лв. представляваща държавна такса върху уважената част от предявения граждански иск.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

 

         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                           2.