МОТИВИ към Присъда № 403/17.09.2015г. по НОХД № 416/2015г. на РС - Разград

Повдигнато и внесено в съда e обвинение срещу Й.Р.Й. ЕГН ********** за това, че на 06.04.2015 г. в с. Пороище, общ. Разград, ул. “А” № * сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа “Енерго Про-Мрежи” АД  гр. Варна, РЦ Разград, с което е създал условия за непълно отчитане  на потребената  от него електрическа енергия – престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК.

В съдебно заседание прокурорът поддържа повдигнатото обвинение, счита, че от събраните доказателства по делото то е доказано по несъмнен начин и пледира на подсъдимия да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на девет месеца, което да бъде изтърпяно в затвор при първоначален „ строг режим” и глоба в размер определен от съда.

Защитата на подсъдимия счита обвинението за недоказано, пледира подсъдимият да бъде признат за невиновен по повдигнатото обвинение и оправдан.

Подсъдимият Й.Р.Й., редовно призован, не се явява. В първото по делото заседание по същество не признава вината си,  отрича да е извършил престъплението, в което е обвинен, моли за оправдателна присъда.  

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните по реда на чл.14 и чл.16 от НПК, намира за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият Й.Р.Й. е роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********.

Подс. Й. Й. ***, която е собственост на майка му, която живее в друг имот в същото село. От началото на 2015г. подс. Й. изтърпява наказание „ лишаване от свобода „ в затвор – Белене. Същият неколкократно е пускан от затвора, поради прекъсване на изпълнение на наказанието. По този начин на 06.04.2015г., подс. Й. отново бил пуснат от затвора за преглед и лечение. Електрозахранването в имота, обитаван от подсъдимия било прекъснато на 25.02.2015г. поради неплащане на консумирана ел. енергия. На 06.04.2015г. подсъдимият  се прибрал в къщата, която обитавал и след като видял, че ел. енергията е прекъсната, отишъл до външно ел. табло, монитрано на къща на ул. „ А.„ № *, за което знаел че захранва къщата, която обитава и осъществил неправомерно прикачване към захранващия кабел преди електромера. На следващия ден 07.04.2015г. свидетелите А. Б. и Хр. Х., служители на „ Енерго Про мрежи „ АД били изпратени по график за проверка на старооткачени табла в с. Пороище. При проверка на процесното табло, същите установили и неправомерното прикачване към разпределителната мрежа, за което изготвили и конст. Протокол № 18102043/07.04.2015г. На място пристигнал и полицейският служител – св. Ст. С., районен инспектор, който в същото време търсел подсъдимия. Той бил запознат от служителите на „ Енерго про мрежи „ АД – Варна за констатираното от тях. Влязъл в къщата, където по същото време се чувало силно музика, а подсъдимият спял. След като го събудил, св. Ст. С. разговорял с него и той признал, че сам е осъществил неправомерното прикачване в ел. таблото.

Подс. Й. Й. е осъждан.

По доказателствата:

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на показанията на свидетелите А. Б., В. И., Хр. Х. и Ст. С., които са последователни, логични и взаимно допълващи се. Както и на писмените доказателства, съдържащи се в ДП № 1873ЗМ-272/2015г. по описа на РУМВР - Разград, Конст. Протокол № 18102043/07.04.2015г. , Справка за съдимост на подс. Й., Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, Характеристична справка, Справка от „ Енерго – Про Мрежи” АД – Варна за потребена ел. енергия за абонат. Справка от затвор Белене с приложени Постановления за прекъсване на изпълнение на наказението „ лишаване от свобода „. Съдът намери, че горепосочените доказателства, обсъдени в своята съвкупност и поотделно, категорично и без съществени противоречия установяват описаната фактическа обстановка в нейната пълнота, поради което изцяло основа на тях своите фактически изводи. При сравнителен анализ на прилогената по делото Справка от „ Енерго – Про Мрежи” АД – Варна за потребена ел. енергия за абонат с периодите през които подс. Й. ***, се установява, че точно тагава е консумирана и ил. Енергия в процесния имот, обитаван от подсъдимия.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка съдът счете, че подсъдимият  Й.Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234в ал.1 от НК.

От обективна страна – 06.04.2015 г. в с. Пороище, общ. Разград, ул. “А.” № * сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа “Енерго Про-Мрежи” АД  гр. Варна, РЦ Разград, с което е създал условия за непълно отчитане  на потребената  от него електрическа енергия.

От субективна страна – подсъдимият,  като е съзнавал, че осъществява неправомерно присъединяване към  електроразпре-делителната мрежа е създал условия за неотчитане на консумираната ел. енергия.  Съзнавал е общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици от него и е искал настъпването на тези последици – да не заплаща консумирана и неотчетена ел. енергия.

Причини за извършване на престъплението са ниското правосъзнание на подсъдимия, желанието му да не заплаща консумирана ел. енергия.  

По вида и размера на наказанието:

За престъплението по чл.234в ал.1 от НК, законът предвижда наказание “лишаване от свобода”  до пет години и „глоба” до 15000лв..

Съдът счете с оглед на обстоятелствата в конкретния случай, че не са налице предпоставките за прилагане на чл.55, ал.1, т.2 от НК за  заменяне на предвиденото наказание лишаване от свобода. От друга страна, предходните осъждания на подс. Й.,  обуславят определянето на размера на наказанието в рамките посочени в закона, наказание, което би отговорило на целите на генералната и специалната превенция по българското наказателно право и би осъществило целите на наказанието, установени в чл.36 от НК и определи наказание „ Лишаване от свобода” в размер на една година. Наказанието следва да бъде изтърпяно в затвор при първоначален „ строг режим „.

Съдът намира, че следва да определи размера на комулативно даденото наказание „ Глоба „ към минималния, предвид социалното и имотно състояние на подсъдимия, поради което определи наказание „ Глоба „ в размер на 500,00лв.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                                              РАЙОНЕН  СЪДИЯ: