МОТИВИ  към решение № 399 постановено по НОХД № 473/ 2015г. по описа на РС- Разград

 

Повдигнато е обвинение и внесен обвинителен акт от РП – Разград срещу Д.Г.К.  ЕГН **********, за това, че на 30.06.2014г. в гр. Лозница е управлявал МПС – л.а. „Ауди А4“ с рег. № ** ** ** **, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП № 336/31.07.2013 г. на Началника на РУ „Полиция“ гр. Разград при ОД на МВР гр. Разград, влязло в сила на 03.12.2013 г. за управление на МПС, без да притежава съответното свидетелство за управление – престъпление по чл. 343в, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК.

В съдебно заседание Прокурорът депозира е предложение подсъдимият да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба по реда на чл.78а от НК.

В с.з.подс. Д. К., редовно призован се явява лично. Не оспорва фактическите обстоятелства по делото, признава вината си, моли за определяне на админстративно наказание „глоба” в по – нисък размер.

Защитата на подсъдимия също счита, че са налице предпоставките на чл.78а от НК, същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „ глоба „, предлага на съда, наказанието да е в минимален размер.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият Д.Г.К. е роден на *** ***, бълг. гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

Той  е  неправоспособен водач на МПС и на негово име не е било издавано СУМПС. С НП № 336/31.07.2013 г. на Началника на РУ „Полиция“ гр. Разград при ОД на МВР гр. Разград, влязло в сила на 03.12.2013 г., на подсъдимия било нолажено наказание за управление на МПС, без да притежава съответното свидетелство за управление.

На 30.06.2014г. свидетелите Н. Н. и И. Й. и двамата служители на РУ на МВР – Лозница, изпълнявали служебните си задължения, като на ул. „ Дружба „ в града, спрели за проверка л.а. „Ауди А4“ с рег. № ** ** ** **. Автомобилът бил управляван от подс. Д. К.. След справка в ОДЧ на РУ на МВР – Лозница, полицейските служители установили, че на подсъдимия не е издавано съответното СУМПС и същият е неправоспособен водач. За консатираното нарушение св. Н. Н. съставил на подс. Д. К. АУАН бл. № 191652/30.06.2014г. Последствие след извършена справка в хода на адм. наказателното производство се установило, че подсъдимият вече е билб наказван по адм. ред с НП № 336/31.07.2013 г. на Началника на РУ „Полиция“ гр. Разград при ОД на МВР гр. Разград, влязло в сила на 03.12.2013г. за същото такова нарушение, т.е. деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по адм. ред.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на подсъдимия е съставомерно по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК. На инкриминираната дата подсъдимият умишлено е управлявал моторно превозно средство – л.а. „Ауди А4“ с рег. № ** ** ** **, без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е бил наказван по административен ред за същото такова нарушение с НП № 336/31.07.2013 г. на Началника на РУ „Полиция“ гр. Разград при ОД на МВР гр. Разград, влязло в сила на 03.12.2013г. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото - обясненията на самия нарушител, дадени пред съда, показанията на свидетелите,  АУАН бл. № 191652/30.06.2014г. , писмените доказателства, съдържащи се в ДП № 296 ЗМ-27/2015г. по описа на РУ на МВР – Лозница, приобщени към доказателствата по делото по реда на чл.283 от НПК - Докладна записка, Справка за нарушител за региона, Справка за съдимост, Декларация, Характеристична справка, Справка за нарушител/водач.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и подс. Д. К. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба. При определяне размера на наказанието, съдът съобрази чистото съдебно минало на подсъдимия, относително младата му възраст, обстоятелството, че не реализира трудови доходи, поради което определи минимален размер на наказанието – 1000,00лв. Съдът счита, че така определения размер на наказанието ще изиграе възпираща и възпитателна роля у подсъдимия и ще го приучи да спазва законовите разпоредби.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: