МОТИВИ към присъда №379/08.09.2015 г. по НОХД  597 от 2015 година по описа на Разградския районен съд.

 

            Обвинението срещу подсъдимия  Й.Б.Г. е за престъпление по чл.343б ал.1 от НК за това, че на 05.09.2015 г. в гр.Разград е управлявал  л.а. “Пежо партнер” с ДК №**** с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,65 на хиляда , установено по надлежния ред.

            Подсъдимият признава фактите, изложени в обвинителния акт и изразява съжаление за извършеното.

            Представителят на РРП в съдебно заседание поддържа обвинението и счита същото за доказано в хода на съдебното следствие. Предлага по отношение на подсъдимия да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца, изтърпяването на което да бъде отложено за изпитателен срок от три години и лишаване от право да управлява МПС за срок от девет месеца.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка по делото: Подсъдимият Й.Б.Г. е български гражданин, със средно образование, женен, безработен, реабилитиран по право.

            На 05.09.2015 г. около 00,30 часа в гр.Разград, кв.”Варош”, на ул.”Раковска” полицейските служители Н. и И. извършили проверка на товарен автомобил “Пежо Партнер” с рег. №***. Установили, че автомобилът е управляван от подсъдимия. Изследвали го за наличие на алкохол в кръвта с “Алкотест Дрегер-7510” и установили концентрация от 1,65 на хиляда. За констатираното нарушение свид.Н. съставил на подс. Г. акт за установяване на административно нарушение, както и талон за медицинско изследване. Подсъдимият отказал да се подложи на медицинско изследване.

            При така установената фактическа обстановка с деянието си подсъдимият е извършил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б ал.1 от НК.

            При определяне на наказанието съдът отчете сравнително не високата степен на обеществена опасност на деянието – концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия е близка до минималната за инкриминиране на деянието и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца, който е реабилитиран по право и смекчаващите обстоятелства -  същият съжалява за деянието и отегчаващите – налагани административни наказания по Закона за движение по пътищата и определи наказание лишаване от свобода в размер на минимума – три месеца. Тъй като към настоящия момент подс.Г. е реабилитиран, съдът счита, че следва да отложи изтърпяването на наказанието лишаване от свобода за изпитателен срок от три години, тъй като и по този начин ще се постигнат целите на наказанието, вкл. и поправянето на подсъдимия.

            При налагането на наказанието лишаване от право да управлява МПС съдът отчете обстоятелството, че подсъдимият съжалява за извършеното и определи такова към минимума, а именно десет месеца.

            В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: