Мотиви към Решение №394/14.09.2015г. , постановено по НАХД №619/2015г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Д.Ц.Д. и Р.Д.С.,***,  на 13.09.2015г.  в с. Гецово проява на дребно хулиганство.

В съдебното заседание и двамата нарушители заявяват, че се признават за виновни. Нарушителят Д.Д. дава кратки обяснения. Нарушителят Р.С. не дава обяснения.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На  13.09.2015г. Д.Д. и Р.С. се срещнали в хранителен магазин в с. Гецово. Двамата влезли в пререкание, при което си разменили и обиди. Накрая се сбили, като си разменили удари с ръце. Впоследствие били уведомени полицейските органи  и срещу двамата нарушители бил съставен Акт за констатиране на дребно хулиганство, в който е отразена изложената фактическа обстановка.

По изложената фактическа обстановка спор не съществува. Същата се доказва от писмените обяснения на двамата нарушители пред полицейските органи, писмените обяснения на свидетелите А. Ан. и Д. Р. Фактическата обстановка се установява и от казаното от двамата нарушители в съдебното заседание. Обстоятелствата  по делото са изяснени и с оглед всички доказателства  по несъмнен начин се установява, че и двамата нарушители са действали непристойно и взаимно са се обиждали и  са си нанесли удари.

При това съдът намира, че и двамата  нарушители с поведението си са нарушили  обществения ред и спокойствието на присъстващите и са предизвикали възмущението им. Проявите им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явяват престъпления по чл.325 от НК, но се явяват нарушения – дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежат на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

 При определяне на наказанията на нарушителите съдът отчита като смекчаващи обстоятелства това, че в крайна и двамата нарушители признават виновността си и очевидно  осъзнават, че са действали неправилно, видно от думите им. При това съдът намира, че административните  наказания на нарушителите следва да се определят по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1 от УБДХ, при което и на двамата нарушители следва да бъдат наложени глоби. Като отчита, всички обстоятелства по случая и обстоятелството, че очевидно и двамата нарушители в еднаква степен са допринесли за възникналия скандал, съдът намира, че на всеки от нарушителите следва да се наложи административно наказание глоба в размер на по 350 лв за всеки от тях, който размер в случая се явява справедлив, с оглед тежестта на деянията им. Този по-висок размер на глобата в случая се налага, тъй като деянията на нарушителите са с по-висока тежест – проявена е агресивност и се е стигнало до сбиване. Тези размери на наказанията според съда ще осъществят необходимия ефект спрямо двамата нарушители и ще ги мотивират в бъдеще да се въздържат от подобни прояви.

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: