Р Е Ш Е Н И Е  -  І

                                05.10.2015г.,гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                   състав

на осемнадесети септември                                 две хиляди и петнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар П.Т.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1064 по описа на РРС за 2015г:

 

  Делба І фаза.

Депозирана е искова молба от А.Н.А., която твърди, че с ответника са съсобственици на  поземлен имот с идентификатор *****.***.***, находящ се в гр.Ц.К., ведно с находящата се в дворното място жилищна сграда с идентификатор *****.***.***.*. Ищцата е придобила от своя баща по възмезден начин 1/2ид.ч. от имота, а останалата половина е собствена на нейния чичо. Отправя претенция по сметките по чл.31 ал.2 ЗС за заплащане на обезщетение в размер на 100лв. месечно, за това, че е лишена от възможността да ползва собствената си половина, начиная от датата на нот.покана. Моли съда да допусне делба на имота при равни права.

Ответникът И.А.И. оспорва иска като твърди, че той и покойният му баща са построили къщата, със заем теглен от него в размер на 24000лв. Неговият брат през това време е живеел в гр.С. и не е имал никакво участие. В условията на евентуалност предявява насрещен иск за сумата от 12000лв., явяваща се половината от стойността на изтегления от него паричен заем за построяване на къщата.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Съпрузите Р.Н.А., починала на 20.03.93г. и А.И.А., починал на 21.02.2013г. са били собственици на поземлен имот с идентификатор *****.***.***, находящ се в гр.Ц. К., ведно с находящете се в имота жилищна сграда с идентификатор *****.***.***.* с площ от 118кв.м., при граници на имота: имоти идентификатори №№ *****.***.***, *****.***.***, *****.***.***, *****.***.***, *****.***.***, *****.***.***. След смъртта си двамата са оставили наследници по закон двамата си синове И.А.И. и Н.А.И.. На 05.06.2015г. Н. И. е прехвърлил собствената си 1/2ид.ч. от имота на своята дъщеря ищцата А.Н.А. срещу задължението за неговото гледане и издръжка. Н.И. е починал на 11.06.2015г.

Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът за делба е основателен. Съсобствеността върху имота е възникнала от смесен фактически състав, а именно: давностно владение, наследство и договор за издръжка и гледане.

Ищцата е претендирала до делба единствено сградата с идентификатор с идентификатор *****.***.***.* с площ от 118кв.м. От представената скица на имота /на л.9 от делото/ се установява, че в имота има и друга сграда с площ от 57кв.м. с идентификатор *****.***.***.*. В скицата като собственици на имота вкл. и на сградите, за които има отредени идентификатори са посочени Н.И., И.И. и А.И.. Тримата са се легитимирали като съсобственици на основание наследство и давностно владение /нот.акт № ** т.** н.д.****/**г. на нотариус В.Т./. Тази сграда също следва да бъде включена в делбената маса, тъй като съгласно разпоредбата на чл.92 ЗС е приращение на имота. Съсобствеността върху нея обаче е възникнала между страните единствено от наследство, тъй като не е включена в договора за издръжка и гледане между ищцата и нейния баща. Този факт обаче не променя размера на правата на съделителите. 

Правата на съделителите по отношение на имота, вкл. и построените в имота сгради с площ от 118кв.м. и 57кв.м. са равни - по ½ ид.ч.

Воден от гореизложеното, съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА между А.Н.А. ***, ЕГН ********** и И.А.И. ***, ЕГН ********** на поземлен имот с идентификатор *****.***.***, находящ се в гр.Ц.К., ул.К. и М. * с площ от 886кв.м., ведно с находящите се в имота едноетажна сграда с идентификатор *****.***.***.* с площ от 118кв.м., едноетажна сграда с идентификатор *****.***.***.* със застроена площ от 57 кв.м. при граници на имота: имоти идентификатори №№ *****.***.***, *****.***.***, *****.***.***, *****.***.***, *****.***.***, *****.***.*** ПРИ РАВНИ ПРАВА.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                           

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: