Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                       № 322, 05.10.2015г., гр.Разград

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                    състав

На осемнадесети септември                                   две хиляди и петнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар П.Т.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 858 по описа за 2015г. на РРС

 

           Предявен е иск по чл.422 във вр. с чл.415във вр. с чл.124 ГПК.

           Депозирана е искова молба от “Топлофикация Разград“ ЕАД, с която молят съда да приеме за установено по отношение на ответника, че е налице вземане в размер на 329.22лв..-главница за периода 01.11.12г.-04.07.14г. за ползвана топлинна енергия за обект, находящ се на бул.Б.**, партер и 54.24лв. обезщетение за забава за периода 01.11.13г.-13.02.2015г., ведно със законната лихва  от 17.02.15г. и сумата от 25лв. разноски. Претендират се и разноските по делото. Ищецът твърди, че е налице пълна идентичност между физическото лице К. Б. и СД, като за задълженията на физическото лице следва да отговаря  и СД.

           Ответникът СД“Б..и С.“ оспорва иска. Твърди, че от исковата молба не става ясно на какво основание ищецът претендира тези суми. Оспорва твърдението да е абонат на ищеца и да е ползвал услугите му. Дружеството не притежава собственост на посочения адрес, който да е топлоснабден и за който да има сключен договор с ищеца. Оспорва иска и по размер. Представя доказателства, че имотът е собственост на физическото лице К. П. Б..

          Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: В търговски обект-Кафе експресо, находящ се на бул.Б.**, партер с площ от 78.25кв.м. не са налични отоплителни тела, но имотът е присъединен към сградната инсталация и аб. Станция №114. Въведено е дялово разпределение. От заключението по назначената ССЕ се установява, че за периода 08.11.12г.-23.04.14г. е разпределена на имота загуба сградна инсталация в размер на 329.22лв., за която се дължи мораторна лихва в размер на 47.89лв. Този имот е собственост на физическото лице К. Б., като не е бил собственост на СД, нито е бил наеман от него.

            Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира иска  за допустим. Разгледан по същество същият се явява неоснователен.

            Разпоредбата на §1 т.42 от ДР на ЗЕ дава общо определение, според което по смисъла на този закон потребител на енергия за битови нужди е физическо лице - собственик или ползвател на имот, което ползва топлинна енергия с носител гореща вода или пара за отопление, климатизация и горещо водоснабдяване, а според чл.153 ал.1 ЗЕ, всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или нейно самостоятелно отклонение са потребители на топлинна енергия и са длъжни да монтират средства за дялово разпределение на отоплителните тела в имотите си и да заплащат цена за топлинната енергия.

             По делото безспорно се установи, че ответникът не е нито собственик, нито ползвател на сграда, присъединена към абонатна станция, поради което няма качеството на ползвател на топлинна енергия. В с.з. ищецът не оспорва този факт. Същият обаче прави нелогичния и непочиващ на законови правни норми извод, че е налице пълна идентичност между физическото лице К. Б. и събирателното дружество, като за задълженията на физическото лице следва да отговаря и то. Правната теория и ТЗ обвързват неограничената отговорност на съдружника в събирателното дружество за дългове на дружеството, но не и обратното. Никъде в закон не се предвижда отговорност на юридическо лице, вкл. и на СД за лични дългове на съдружник.

            Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                       Р    Е    Ш    И :

            

            ОТХВЪРЛЯ предявеният от „Топлофикация- Разград“ ЕАД, ЕИК ********* против СД “Б.- Б. и С.“ гр.Р., ЕИК ********* установителен иск по чл.422 ГПК КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: