Р Е Ш Е Н И Е

                                        02.10.2015 г., гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На       двадесет и трети септември           две хиляди и петнадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар  Д.Д.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията Гр.д. 978/2015 г.

 

          Производството е с правно основание чл.19 от ЗГрР.

          Депозирана е молба от Ш.Ф.Х., с която иска промяна на бащиното и фамилното му имена от Ф.Х. на Ф. Х. Сочи, че е е известен с бащино и фамилно име без наставка, че бащиното име на съпругата му и бащиното и фамилното име на дъщеря му са без наставка.

          Столична община  не е заявила становище по молбата.

          РРП не заявяват становище.

          След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следната фактическа обстановка по делото: Ищецът е роден на *** г. в гр.София и е записан с имената Ш.Ф.Х.. Родителите му се казват А. С. Х. и Ф. Х.Х.. На 05.08.2007 г. същият е сключил граждански брак с Н. И. М. На *** г. е родена дъщеря му Е. Ш. Ф.

          Разпитаният по делото свидетел Р.И. съобщава в показанията си, че в с.Ясеновец, където живее, ищецът е известен с имената Ш. Ф. Х. Със свидетеля споделил за проблеми при пътуване в чужбина, предизвикани от разминаването между фамилното име на детето и неговото.

          Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните изводи: Молбата за допускане промяна на името на молителя е основателна. Разпоредбата на чл.19 от ЗГрР дава възможност да се иска и допусне промяна на името, когато същото е осмиващо, опозоряващо или обществено неудобно или когато важни причини налагат това. Същевременно разпоредбите на чл.13 и чл.14 от Закона за гражданската регистрация, които уреждат начина на образуване на бащиното и фамилното име на българските граждани, допускат възможността на тези имена да не се поставят наставки  –ов и –ев и окончание съобразно пола на детето, когато те противоречат на семейните, етническите и религиозните традиции на родителите. В случая такова противоречие точно с традициите на родителите на молителя няма, но част от българските граждани със същата етническа или религиозна принадлежност имат бащини и фамилни имена без наставки. Ето защо съдът счита, че са налице предпоставките за допускане на исканата промяна в бащиното и фамилното име на молителя, още повече, че премахването на наставките не променя името в степен, че да е неразпознаваемо.

          По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

          ДОПУСКА промяна  на бащиното и фамилното име на Ш.Ф.Х., ЕГН ********** *** от Ш.Ф.Х. на Ш. Ф. Х.

          Решението е постановено с участието на РРП и Община Разград.

          Решението може да се обжалва и протестира пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

         

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: