РЕШЕНИЕ

 

407                                   09.10.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на седемнадесети септември                                две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №283 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.Д.Д. ***, срещу Наказателно постановление  15-1075-000179 от 21.04.2015г. на Началник сектор  към ОД  на МВР Разград, с-р Пътна полиция Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1, от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 500 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети и общо 10 контролни точки. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли да бъде отменено.

В съдебното заседание жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №15-1075-000179 от 21.04.2015г. на Началник сектор  към ОД  на МВР Разград, с-р Пътна полиция Разград, на жалбоподателя на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1, от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 500 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети и общо 10 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т866814 от 07.04.2015г.  съставен от мл. контрольор  при ОД на МВР Разград на жалбоподателя затова, че последният на същата дата  /07.04.2015г./ около 01.01 часа в гр. Разград, на бул. България пред денонощен магазин «Биляна» в посока към бул. Априлско въстание е управлявал  лек  автомобил «Рено Лагуна» с рег. №********, собственост на Д.Д.Д. ***, след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух 0,76 промила, установено по надлежния ред с техническо средство Алкотест Дрегер 7510 С фабр. №ARDN 0060.   В акта е посочено, че на жалбоподателя е издаден талон за медицинско изследване №0412199.  Автомобилът бил стрян от движение. Тези  обстоятелства са отразени и в НП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Св. Ц.  /актосъставителя/, който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП. Свидетелят сочи, че след като на жалбоподателя бил издаден талон за медицинско изследване, последният го взел, но не се е явявал за даване на кръвна проба. Копие от талона е приложено по делото. Съдът изцяло кредитира показанията на актосъставителя. Представено е копие от протокол за проверка, от което е видно, че процесното техническо средство, с което жалбоподателят е тестван,  успешно е преминао такава проверка. Като изхожда и от доказателствената сила на съставения акт съдът намира отразената в АУАН  и НП фактическа обстановка за  безспорно доказана.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. Не са налице твърдяните в жалбата нарушения, свързани с квалификацията на деянието и правилното приложение на материалния закон – налице е ясно описание на фактическата обстановка и правилна квалификация на установените от наказващия орган факти. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. На посочената в акта дата той е управлявал  автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,76 на хиляда, което е установено по надлежния ред - чрез техническо средство  “Алкотест 7510”, което е сред уредите по Наредба №30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. В случая, видно от показанията на свидетеля, на водача е издаден    талон за медицинско изследване за установяване на употребата на алкохол по лабораторен път. Това обстоятелство не е спорно, а и самият АУАН се ползва с доказателствена сила  - чл.189, ал.2 от ЗДвП. При това след като му е бил издаден този талон водачът не се е явил за медицинско изследване – този въпрос не е спорен по делото – поради което  и употребата на алкохол от водача  следва да се установи според показанията на техническото средство /чл.6 от Наредбата/, което е отчело концентрация на  алкохол в кръвта му 0,76 на хиляда. По този начин жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му административно нарушение по чл.174, ал.1 от ЗДвП, тъй като на посочената дата е управлявал автомобила си с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, с което е нарушил задълженията си като водач на ППС и конкретно разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП, а това ангажира административнонаказателната му отговорност. В случая жалбоподателят законосъобразно е санкциониран. Определените му наказания са в размер равен на законовия минимум. Поради всичко изложено наказателното постановление е правилно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  15-1075-000179 от 21.04.2015г. на Началник сектор  към ОД  на МВР Разград, с-р Пътна полиция Разград, с което на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1, от ЗДвП на И.Д.Д. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и на основание Наредба № -2539 на МВР са му  отнети и общо 10 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: