Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   374                                      30.10.2015 година                               град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на четвърти септември                                                              две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 433                                                 по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от Т.И.К. против наказателно постановление № 404/22.06.2015 г. на директора на Регионална дирекция по горите гр. Русе, с което за нарушение на чл. 84 ал.3 от Закон за лова и опазване на дивеча,  на осн. чл. 84 ал.3 от ЗЛОД му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лв.

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, като незоконосъобразно, оспорвайки осъществяването на санкционираните нарушения.

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна, а атакуваното постановление, като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 04.01.2015 г., служители на ДГС Разград, на междуселски път от с. Ловско - с. Студенец, извършили проверка на изискуемите по ЗЛОД документи на жалбоподателя. Тъй като същият не представил ловен билет, актосъставителят – св. Атанасов, приел че е осъществил нарушение на ЗЛОД, за което съставил АУАН с бл. № 012377/02.04.2015 г. в отсъствие на нарушителя по реда на чл. 40 ал.2 от ЗАНН. В акта посочил, че на 04.01.2015 г., в общ. Лозница, междуселски път от с. Ловско посока с. Студенец, жалбоподателят “ловува, без да носи ловен билет, който му е изискан” и квалифицирал нарушението по чл. 84 ал.3 от ЗЛОД. Въз основа на акта, на 22.06.2015 г., било издадено и атакуваното НП, в което описанието на осъщественото от жалбоподателя нарушение е идентично с описанието дадено му в АУАН, за виновно нарушена е посочена разпоредбата на  чл. 84 ал.3 от ЗЛОД и неговата отговорност е ангажирана на основание същия текст от закона, с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 50,00 лв.

      В подкрепа на изразеното становище за несъставомерност на нарушението, жалбоподателя представя разрешително за индивидуален лов № 0028098/01.01.2015 г., издадено негово име за лов на дребен дивеч/бекас, гривяк, патица/  за периода от 01.01.2015 г. до 31.01.2015 г. в ловностопански район Недоклан.

       В хода на производството, като свидетел по делото е разпитан актосъставителя, който с показанията си установява идентични с отразените в АУАН фактически обстоятелства, като сочи че причина за проверката на жалбоподателя, било обстоятелството, че последния вървял по пътя с. Ловско – с. Студенец с оръжие в ръка и че при при поледващите действия на контролните органи бил открит един оскубан гривяк в лекия му автомобил. Сочи още, че пред него жалбоподателя заявил, че не може да представи изисканите му за проверка документи, тъй като били за заверка, както и че при извършената от самия свидетел служебно справка, се установило, че  на името на К. има издаден заверен ловен билет към 04.01.2015 г.     

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

 

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е  основателна, по различни от изложените в нея съображения.

        Атакуваното НП, както и акта въз основа на който то е издадено, се явяват незаконосъобразни от формална страна, като несъответстващи на изискванията на чл. 42 т.4 и чл. 57 т. 5 от ЗАНН. Както актосъставителят, така и административнонаказващият орган, като описание на санкционираното нарушение, са се задоволили да посочат, че на конкретната дата и място, жалбоподателят “ловува” без да носи ловен билет. Подобно описание на нарушението не отговаря на изисквата на посочените по – горе разпоредби от ЗАНН, гарантиращи правото на защита на субекта на същото. На практика в атакуваното наказателно постановление е пресъздаден единственто текста на посочената за виновно нарушена разпоредба на чл. 84 ал.3 от ЗЛОД, гласяща: “Който ловува, без да носи ловен билет, се наказва с глоба 50 лв., освен ако не подлежи на по-тежко наказание.», без в съдържанието на същото да са намерили отражение всички относими към съставомерността на нарушението фактически обстоятелства. Всяко административно нарушение обаче е конкретно действие/бездействие и същото следва да бъде индивидуализрано по начин  позволяващ привлеченото към административнонаказателна отговорност лице да разбере какво му се вменява в отговорност. В разпоредбата на чл. 43 от ЗЛОД е дадено легално определение на понятието “ловуване” . Според ал.2 на този текст от закона: “Ловуване е убиване, улавяне, преследване и нараняване на дивеч, както и вземане, пренасяне, укриване, съхраняване, обработване, превозване на намерен, ранен и убит дивеч или на разпознаваеми части от него, събиране и вземане на яйца от птици - обект на лов.», а според ал.3 «Ловуване е и престой или движение на лица извън населените места със: 1. извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, независимо дали е заредено или не; 2. стъпни капани, примки с метално въже и електрически звуковъзпроизвеждащи прибори за привличане на дивеча.». В съдържанието на атакуваното НП не е намерило отражение нито едно конкретно действие на жалбоподателя, включено в обхвата на нормативно определените от закона, позволяващо да се заключи, че същия е извършвал ловуване по смисъла на посочената за виновно нарушена правна норма. Посочената непълнота, несъобразена с изискванията на чл. 57 т.5 от ЗАНН, не може да бъде преодоляна от отразените в съставения по време на проверката констативен протокол обсотятелства, нито последством събраните в хода на съдебното производство доказателства, тъй като последното е такова по проверка законосъобразността на атакуваното наказателно постановление.

         Ето защо и по изложените съображения, като незаконосъобразно от формална страна, атакуваното НП следва да бъде отменено изцяло.

         Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

           

        

       ОТМЕНЯ наказателно постановление № 404/22.06.2015 г. на директора на Регионална дирекция по горите гр. Русе, с което за нарушение на чл. 84 ал.3 от Закон за лова и опазване на дивеча,  на осн. чл. 84 ал.3 от ЗЛОД на Т.И.К. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лв.

 

 

       Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                       

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: