Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 391, 12.10.2015г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На  десети Септември  2015 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                        Председател: Николай Борисов

  Секретар:Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 451 по описа за 2015                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

          Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

        Постъпила е жалба от И.П.К. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 2/09.06.2015г. на Директор на  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.258, ал.1 от ЗМВР е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 150.00 лева, на основание чл. 258, ал.1 от ЗМВР.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

        За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград не се явява проц. представител.

        РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

        Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

        Жалбоподателят И.К. по силата на сключен трудов договор № 008/07.01.2015г. с „ Кедър 05 „ ЕООД – Разград, изпълнява трудови функции на длъжност „ ************ „. От писмените доказателства по делото /разписка за връчена призовка/ не се установява, на коя дата жалбоподателят е получил призовка да се яви, също на неизвестна дата в сградата на ОДМВР – Разград. Със Заповед № 6/18.05.2015г. на управителя на „ Кедър 05 „ ЕООД – Разград, жалбоподателят е бил командирован да изпълнява трудовите си задължения в селата Красен и Божичен и в гр. Разград. За посочената дата на командироване,  в АУАН и НП се твърди, че жалбоподателят е бил редовно призован да се яви в сградата на ОДМВР – Разград, но не е сторил това, без основателна причина. За посоченото противоправно поведение на жалбоподателят е съставен АУАН бл. № 144275/28.05.2015г., в който нарушението е описано по горепосочения начин, квалифицирано от актосъставителя като такова по чл.258, ал.1 от ЗМВР и връчено срещу подпис на жалбоподателя. На база съставения АУАН, на 09.06.2015г. е издадено и процесното НП, в което адм. наказващият орган е описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го е квалифицирал като такова по чл.258, ал.1 от ЗМВР и на основание същата правна норма е наложил адм. наказание „ глоба „ в размчер на 150,00лв. НП връчено на жалбоподателя на 01.07.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 08.07.2015г.

        Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

        Разгледана по същество е основателна.

        Действително от събраните в хода на съдебното производство писмени и гласни доказателства, безспорно се установява, че жалбоподателят на процесната дата не се е явил в сградата на ОДМВР – Разград. От друга страна обаче, не се установява по категоричен начин редовното му призоваване за тази дата. Още при съставяне на АУАН, пред актосъставителя и свидетеля при съставянето, жалбоподателят е дал устни обяснения, че е бил служебно възпрепястван да се яви, което се подкрепя и от приложената по делото Заповед № 6/18.05.2015г. на управителя на „ Кедър 05 „ ЕООД – Разград. Съдът приема, че жалбоподателят не е се явил на процесната дато, но по уважителна причина.

Съдът намира обжалваното НП за незаконосъобразно, издадено при нарушение на материалния закон, поради което същото следва да бъде отменено.

        Поради изложеното, съдът   

 

 

РЕШИ  :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 2/09.06.2015г. на Директор на  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.258, ал.1 от ЗМВР на И.П.К. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 150.00 лева, на основание чл. 258, ал.1 от ЗМВР, като неправилно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :