Р Е Ш Е Н И Е                                        

№ 419, 30.10.2015г., град Разград

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

На двадесет и девети Септември две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н.БОРИСОВ

Секретар Ж.Р.

Прокурор…………..,

Като разгледа докладваното от съдията

АНДело  488 по описа за 2015г.

             За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

             Постъпила е жалба от „ Автобустранс „ ЕООД – Разград, ЕИК 116024769, със седалище и адрес на управление – гр. Разград, бул. „ Априлско въстание „ № 5, представлявано от Управител Б. Хр. М. ЕГН **********  против наказателно постановление 37-0000225/15.06.2015г. на Началник ОО „ АА „  – Разград, с което за нарушение на чл. 7б, ал.1, изр.1,пр.2 от ЗАвП на дружеството е наложено наказание „ имуществена санкция „ в размер на 200,00лв. на основание чл.105, ал.1 от ЗАвП, в която навежда доводи за нарушение на материалния и процесуален закон при издавенето му и моли за неговата отмяна.

             В съдебното заседание жалбоподателят, редовно призован, не се явява, не изпраща процесуален представител.

             Административнонаказващия орган, редовно призован, не изпраща представител.

            РП- Разград- уведомени не изпращат представител.

             Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото писмени и гласни  доказателства поотделно и в тяхна съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

             На 14.05.2015г. около 16,00ч., служители от ОО „ АА „ – Разград – свидетелите Хр. М. и Г. М.,***, извършили комплексна проверка  на жалбоподателя „ Автобустранс „ ЕООД – Разград , при която установили     , че дружеството извършва обществен превоз на товари с Лиценз № 2080 за международен превоз на товари, валиден до 21.12.2018г., както ,и че на 29.12.2014г., жалбоподателят е осъществил обществен превоз на товари с водач С. А. С. който не отговаря на изискването за квалификация на водача – няма карта квалификация на водача. С. е управлявал товарен автомобил „ Мерцедес Атего” с рег. № ***** от гр. Разград – с. Голям извор – гр. Разград – с. Камчия – гр. Разград от 00,20ч. до 10,05ч. с изминати 175км.

Проверката приключила със съставянето на Констативен протокол и АУАН за констатираното, в който нарушението било описано по посочения начин, квалифицирано от актосъставителя като такова по чл. 7б, ал.1, изр. 1, пр.2 от ЗАвП, връчен срещу подпис на представляващия дружеството.

На база съставения АУАН, на 15.06.2015г. е издадено и процесното НП, в което административно наказаващия орган по аналогичен с АУАН начин описал нарушението, като също го квалифицирал по чл. 7б, ал.1, изр. 1, пр.2 от ЗАвП, а на основание чл.105, ал.1 от ЗАвП наложил на нарушителя адм. наказание „ имуществена санкция „ в размер на 200,00лв.  НП връчено на жалоподателя на 14.07.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 20.07.2015г.

              Описаната фактическа обстановка безспорно се установява от събраните по делото доказателства, АУАН бл. № 206968/14.05.2015г. Констативен протокол за извършена комплексна проверка с приложения, пътен лист № 0019979/29.12.2014г. и безпротиворечивите и незаинтересовани показания на свидетелите Хр. М. и  Г. М..

              Въз основа на гореизложеното от фактическа страна съдът направи следните правни изводи: жалбата е допустима, като подадена в законоустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм.акт.

             По същество е неоснователна: 

В конкретния казус е безспорно установено, че жалбоподателят има качество на превозвач съгл. чл.6, ал.1 от ЗАвП и съответно е лице, което носи отговорност за нарушение на чл. 7б от ЗАвП, т.е. адресат на нормата. От приложените по делото писмени доказателства Констативен протокол за извършена комплексна проверка с приложения, пътен лист № 0019979/29.12.2014г. се установява, че С. А. С. от една страна е включен в списъка с водачите на дружеството, а от друга / от приложения пътен лист/, че на процесната дата 29.12.2015г. е извършил обществен превоз на товари от името и за сметка на дружеството. Безспорно по делото е установено, че С. не притежава и не му е издавана карта на водача, каквато се издава на водачите с необходимата квалификачия по чл.7б, ал.1 от ЗАвП, по аргумент от противното той не притежава такава квалификация. Ето защо съдът от изложеното намира, че от материално правна страна АНО правилно е посочил нарушената норма и по тази причина намира възраженията на жалбоподателя в тази връзка за неоснователни. Изречение първо от чл.7б, ал.1 от ЗАвП изисква обществения превоз на товари да се извършва с точно определени МПС и от водачи, „...които отговарят на изискването за квалификация на водача...”. Изречение второ от същата правна норма пояснява кои лица имат право да издадат съответното „ свидетелство „, доказващо квалификацията на водача и за какъв срок важи то.

           От процесуална гледна точка НП, както и АУАН са съставени в предвидените за това срокове, и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното административно нарушение са правилно квалифицирано и индивидуализирано като надлежно е оформен самия акт с посочване на дата и място на извършване, съдържа кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са кои норми са нарушени с деянията, въз основа на които следва да се подведе нарушителя под наказателна отговорност. С оглед на това, съдът намира, че с обжалваното НП вярно, ясно и точно са посочени предпоставките и основанията, които определят и конкретизират административното нарушение вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма  и съдържание то отговаря на изискванията на чл.57,ал.1 от ЗАНН от формална страна.

         Размерът на административното наказание е законово регламентиран и в случая адм. наказващия орган действа в условията на обвързана компетентност.

         Мотивиран от горното съдът,

Р Е Ш И : 

ПОТВЪРЖДАВА НП 37-0000225/15.06.2015г. на Началник ОО „ АА „  – Разград, с което за нарушение на чл. 7б, ал.1, изр.1,пр.2 от ЗАвП на „ Автобустранс „ ЕООД – Разград, ЕИК 116024769, със седалище и адрес на управление – гр. Разград, бул. „ Априлско въстание „ № 5, представлявано от Управител Б. Хр. М. ЕГН **********  е наложено наказание „ имуществена санкция „ в размер на 200,00лв. на основание чл.105, ал.1 от ЗАвП, като правилно и законосъобразно.  

            Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

        

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: